Ausztrál kutatók egy nagyszabású, nemzetközi vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, miként hat a mentális egészségre, ha valaki rendszeresen eszik zöldséget és gyümölcsöt. A válasz egyértelműnek tűnik, de még mindig akadnak kérdések.
Rengeteg tanulmány készült már arról, hogy a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jótékony hatással van az emberi szervezetre, segíti az emésztést, és különböző emésztőrendszeri betegségek, a cukorbetegség, de még a rák kialakulásának kockázata is csökkenthető így. Most egy újabb tanulmány látott napvilágot, amelyben a szakemberek azt állítják, a mentális egészségre is jótékony hatást gyakorol.
Az Új-dél-walesi Egyetem tudósai a vizsgálatukba 3483, 45 évnél idősebb ausztrál, dán, svéd és amerikai ikerpárt vontak be, hogy kiderítsék, miként hat a gyümölcs- és zöldségfogyasztásuk a depressziós tüneteik mértékéhez.
Az ikerpárokon belül azok az egyének, akik több gyümölcsöt és zöldséget is fogyasztottak, általában kevesebb depressziós tünetről számoltak be, amiből arra következtetnek a szakemberek, hogy a nagyobb zöldség- és gyümölcsbevitel képes lehet mérsékelni a depresszió erősségét. Az erről szóló tanulmány a Scientific Reports tudományos lap hasábjain jelent meg.
Annabel Matison, a tanulmány vezető szerzője szerint az eredmények újabb erős érvet jelentenek a zöldség- és gyümölcsfogyasztás mellett. A szakember azonban kiemelte, hogy a tanulmány ugyan tárt fel a kettő között kapcsolatot, de nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést, vagyis azt, hogy valóban csak az étrendbeli különbségek felelősek a depresszió mértékéért. Például az ikerpár azon tagja, aki több zöldséget evett, többet mozoghat, kevesebb alkoholt fogyaszthat, és összességében egészségesebb életmódot folytathat, ami javíthatja a közérzetet.
Az ikerkutatás azonban kifejezetten hasznos a tudomány számára, a résztvevők ugyanis életük korai szakaszában ugyanabban a közegben nőnek fel, így ugyanolyan ételekhez jutnak hozzá. Emellett genetikájuk 50-100 százaléka is megegyezhet, ami még hasznosabbá teszi a kapott eredményeket.
A tanulmány azt is megállapította, hogy nem minden zöldségnek van ugyanolyan hatékonysága, például a nagyobb burgonyamennyiség elfogyasztásának nincs jótékony hatása a depressziós tünetekre. Ennek az lehet az oka, hogy a burgonyát gyakran megsütve fogyasztják – írja az IFLScience.
A vizsgálatnak azonban van egy másik érdekes eredménye is: a kutatók szerint az emberek többsége nem eszik elegendő gyümölcsöt és zöldséget. Ez igaz Európára, Ausztráliára és az Egyesült Államokra is, a helyzet pedig a skandináv országoknál a legrosszabb, ahol a napi öt adagnak kevesebb mint a felét eszik meg az emberek.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.