Állj mellénk! Legyél pártoló tag!

#táplálkozás

hvg360 Fetter Dóra

Az önszereteten alapul a divatos intuitív étkezés, de lehet-e fogyni vele?

Diéták helyett egyre divatosabb a tudatos táplálkozás, ami az önszeretetre épít, és segít, hogy kontrollban maradjunk. Belefér-e, hogy csokoládét és gyorséttermi ételeket együnk? Lefogyhatunk-e a testünk jelzéseire hallgatva? Az intuitív étkezés fortélyairól Trenka Andrea Petra dietetikus, viselkedéselemzővel beszélgettünk.

Tech hvg.hu

Mi történik a tejjel a kávéban? Infravörös sugarakkal leleplezték

Mintha csak egy vihar zajlana a bögrében, olyan a látványa, ha a feketekávéhoz tejet öntenek. Dán kutatók arra voltak kíváncsiak, mi történik ilyenkor a tejfehérjék és a koffein eredeti szerkezetével, hogyan befolyásolják egymást, az ízélményt, illetve a keverék táplálkozási tulajdonságait.

Élet+Stílus hvg.hu

Kösz, jól: Méreg-e a cukor, és tényleg le kell mondanunk a fehér kenyérről?

Ehetünk-e gyümölcsöt és fehér kenyeret, ha fogyni szeretnénk? Árthatunk-e magunknak, ha nincs rá szükségünk, mégis gluténmentesen étkezünk? Tényleg  méreg a cukor? Mire kell odafigyelni a közösségi médiában terjedő életmódtanácsokkal kapcsolatban? Dietetikus és táplálkozáskutató vendégeink segítségével mindenre választ kaptunk egészségpodcastunk legújabb adásában.

Élet+Stílus Nemes Nikolett

Hogyan lehet jó étvágyat csinálni az űrhajósoknak, mit esznek pontosan az űrben és mivel foglalkozik egy magyar űrdietetikus?

Az űrkutatóknak és -utazóknak azért is van szükségük speciális dietetikusi segítségre, hogy étrendjükkel minél hatékonyabban megelőzhessék a daganatos betegségeket, a csontritkulást és az izomvesztést, ezek veszélye ugyanis többször akkora az űrben, mint földi körülmények között. Miért esznek liofilizált húst, hogyan lehet salátát termelni a bázisokon, és milyen íze van a mikróbákból, ásványi anyagokból és levegőből előállítható fehérjének? Benyó Zsuzsannát kérdeztük.

Élet+Stílus Nemes Nikolett

Ez most az ehető folyadékok szezonja: mit (ne) együnk és igyunk a kánikulában?

Nyáron nagyjából tizenöt százalékkal csökken a szervezetünk energiaszükséglete, és ezt érdemes lekövetnünk a táplálkozásunkban is. Dietetikussal beszéltünk arról, hogyan aknázhatjuk ki a levesek és főzelékek rejtett tartalékait, mit igyunk, ha már unjuk az üres csapvizet, és hogyan érdemes kávézni vagy éppen alkoholt inni kánikulában.

SPAR Magyarország

Ezért változtat étrendjén a legtöbb ember

Magyarországon egyre többen térnek át a tudatos táplálkozásra, ennek megfelelően megugrott a kereslet a mentes és egészségtudatos termékek iránt. De mi az étrendváltók legfőbb motivációja, és melyek azok az élelmiszerek, amik a legnépszerűbbek azok körében, akiknek fontos az egészségük megőrzése?