A magyar zöldségvásárló az akciókat szereti a legjobban
Spóroló fogyasztók, szigorú EU-s szabályok, óriási kánikula és egyre növekvő költségek nehezítették meg a magyar zöldségtermelők dolgát eddig 2024-ben.
Spóroló fogyasztók, szigorú EU-s szabályok, óriási kánikula és egyre növekvő költségek nehezítették meg a magyar zöldségtermelők dolgát eddig 2024-ben.
Alaposan próbára teszi a hetek óta tomboló hőség a gyümölcsfákat és a zöldségeket: a növények energiája a saját maguk hűtésére megy el, nem a termés növekedésére, amit ráadásul még napégés is fenyeget, miközben egyre kevesebb a talajnedvesség. Már a jövő évi virágrügyek is veszélyben vannak, az alma napsütötte felületén 44 Celsius-fokot mérnek, a kertészek már évek óta nem termelnek ilyenkor brokkolit vagy karfiolt. Az extrém forróság miatt a hazai termés ötöde eshet ki. A gyümölcsöknél idén a nyári hőség már csak a “hab a tortán” a tavaszi fagyok után.
Senki előtt sem titok, hogy a mezőgazdaságban növényvédő szereket is használnak. Ezek viszont mérgek, és óhatatlanul is felvetődik a kérdés, vajon elég-e, ha egyszerűen csak folyó víz alatt mossuk meg a talán így kezelt gyümölcsöket, zöldségeket.
Bár tavasszal könnyebb friss zöldségekhez és gyümölcsökhöz jutni, előfordulhatnak olyan állapotok, élethelyzetek, amikor mégis szükség van vitaminpótlásra.
Egy brit orvos megnevezte azokat a zöldségeket, amelyekkel szerinte jobban járunk, mintha frissen fogyasztanánk őket.
Mindenkinek a tányérjára pontosan olyan étel kerül, amilyenre a szervezetének szüksége van. Egyre közelebb jut az emberiség ennek megvalósításához, most például azáltal, hogy olasz kutatók bizonyították: lehet olyan zöldségeket termeszteni, amelyek egyedi tápanyagigényekhez igazíthatók.
Csütörtöktől egy héten át 10 százalékkal kevesebbe kerül a 65 éven felülieknek, ha zöldséget, gyümölcsöt vagy húst vásárolnak.
A jövő év első fele nehéznek ígérkezik a továbbra is magas energiaárak miatt.
Mi az a mikrobiom és mi a kapcsolata az egészségünkkel? Miért kell ezzel foglalkozni? Miért jó ötlet a koplalás és miért kulcsélelmiszer a nyers zöldség? Legyen-e dietetikusunk? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Dr. Schwab Richárd gasztroenterológussal és Dr. Tkacsik Márta elméleti matematikussal, a Patikakert Ökogazdaság alapítójával.
Egyre aktívabbak az áfacsalók a zöldség-gyümölcs kereskedelemben – állítják kertészek, akik szerint az ok abban keresendő, hogy a magyar adókulcs kétszer-háromszor akkora, mint a szomszéd országokban. Az adóelkerülést a romló gazdasági környezet is ösztönzi. Viszont az ágazathoz hamarosan dőlnek az olyan uniós pénzek, amelyeket Brüsszel sem blokkol.
Egyre aktívabbak az áfacsalók a zöldség-gyümölcs kereskedelemben – állítják kertészek, akik szerint az ok abban keresendő, hogy a magyar adókulcs kétszer-háromszor akkora, mint a szomszéd országokban, írja az e heti HVG.