Senki előtt sem titok, hogy a mezőgazdaságban növényvédő szereket is használnak. Ezek viszont mérgek, és óhatatlanul is felvetődik a kérdés, vajon elég-e, ha egyszerűen csak folyó víz alatt mossuk meg a talán így kezelt gyümölcsöket, zöldségeket.
A Consumer Reports fogyasztóvédelmi szervezet évek óta nyomon követi a növényvédő szerek használatát. Új elemzésük ugyan az Egyesült Államokra fókuszál, növényvédő szereket viszont nem csak ott használnak, így az ottani megállapítások sokak számára lehetnek érdekesek.
Elemzésükhöz hét év adatait vizsgálták, ezeket az az ottani Mezőgazdasági Minisztériumtól kapták. A minisztérium minden évben megvizsgálja az Egyesült Államokban termesztett vagy oda importált hagyományos és biotermékek válogatott növényvédőszer-maradékait. A szakemberek 59 általánosan elterjedt gyümölcsöt és zöldséget tettek górcső alá, és nem csupán friss változatokat, hanem konzerveket, szárítottakat vagy fagyasztott változatokat is.
Úgy találták, hogy az (USA-ban) általánosan eladott gyümölcsök és zöldségek mintegy 20 százaléka tartalmazhat az egészségre már káros mennyiségű növényvédő szert, olyan népszerű élelmiszereknél, mint a paprika, az áfonya, a zöldbab, a burgonya és az eper. Még olyan növényvédő szerekre is rábukkantak, amelyeket az Egyesült Államokban nem is engedélyeznek – ezek importtermékek voltak.
20 százalék ugyan soknak tűnhet, viszont az jó hír, hogy a vizsgált termékek 80 százalékában nem találtak ilyen veszélyes anyagokat. De mit tegyen az, aki tényleg biztonságban szeretné érezni magát? A Gizmodo, régebbi kutatási eredményeket felelevenítve, jó hírrel szolgál. A Connecticuti Mezőgazdasági Kísérleti Állomás szakemberei 2000-ben publikáltak egy tanulmányt, amelyben összehasonlították a boltban vásárolt termékek növényvédőszer-szintjét folyó vízzel történő lemosás előtt és után.
Azt találták, hogy az általuk figyelt 12 növényvédő szer körül kilencnél észrevehetően lecsökkent a maradék mennyisége. A későbbi kutatások során azt is tesztelték, hogy mi történik a termékekkel, ha több különböző forgatókönyv szerint mossák: mosatlanul hagyták, egy percig folyó vízzel mosták, víz és szappan keverékével mosták, majd négy speciális termékmosóval tisztították. Azt találták, hogy csak az öblítetlen termékekben volt észrevehetően magasabb a növényvédőszer-maradék szintje, ami azt jelenti, hogy a folyó víz önmagában is elegendő e veszélyes anyagok eltávolításához.
Az amerikai járványügy mindenesetre azt javasolja, hogy vízen kívül semmi mást ne használjanak gyümölcsök és zöldségek mosására. Ez nem csak egy pragmatikus, spórolási tipp: sok termék porózus, így fehérítő, szappan- vagy más fertőtlenítő összetevők felszívódhatnak bennük. Ezek az összetevők nemcsak kellemetlen ízt hagyhatnak maguk után, de meg is betegíthetnek.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.