Az átlagemberek véleménye megoszlik az egészségre még ártalmatlan alkoholmennyiség kérdésében, ráadásul a szakemberek sincsenek egyértelmű állásponton ebben a kérdésben. Kanadai kutatók rájöttek arra, hol hibáztak azok a tanulmányok, amelyek szerint a mérsékletes ivás akár még előnyös is lehet.
Sokat hallani, olvasni arról, hogy egy-egy pohár bor vagy sör nem árthat, sőt, akár még jót is tehet az egészségnek. Még jó pár orvos is osztja ezt a véleményt, és kifejezetten javasolja páciensének az esti kis pohár vörösbort. Az átlagemberek nagy része pedig boldogan elfogadja ezt, hiszen sokan szeretik az alkohol stresszoldó hatását. A legújabb kutatás eredménye azonban egészen más, és azt is megmagyarázza, miből ered a mérsékletes alkoholfogyasztás félreértelmezése.
Kanadai kutatók szisztematikusan áttekintettek 107 tanulmányt – ezek az ivási szokások és az élettartam kapcsolatát vizsgálták. A szakemberek felfedeztek egy hatalmas hibát ezek nagy részében. Az ilyen kutatások gyakran az emberek két csoportját hasonlítják össze: az alkoholfogyasztókat és azokat, akik csak nagyon kevés alkoholt isznak vagy absztinensek. Azt viszont nem vizsgálták, hogy milyen volt ez utóbbi csoportba soroltak előélete, azaz könnyen előfordulhat, hogy ide olyanok is bekerültek, akik egykor sokat ittak, majd különböző okok miatt leszoktak az alkoholfogyasztásról.
Elvileg a nem ivóknak, valamint a csak néha ivóknak egészségesebbnek kellene lenniük a rendszeres fogyasztóknál, azonban több régi tanulmány eredménye is cáfolta ezt. És éppen itt jön a képbe a már említett „előélet”: az önmegtartóztatók vagy a mértéktartó alkoholfogyasztók csoportja a korábbi alkoholfogyasztáshoz közvetlenül kapcsolódó egészségügyi problémáktól szenvedhet, amelyek befolyásolhatják várható élettartamukat. Viszont őket ezek a tanulmányok nem ivóknak minősítette. Így fordulhat elő, hogy ezek a „nem ivók” kevésbé egészségesek, mint azok, akik mindennap lehörpintenek egy-egy pohárral, azaz úgy tűnhet, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az egészségnek.
A kanadai kutatók kezdetben anélkül vizsgálták a tanulmányokat, hogy nem foglalkoztak a nem ivók csoportjának minőségével. Az összevont adatok azt sugallták, hogy az enyhén vagy mérsékelten ivóknál 14 százalékkal alacsonyabb volt a halálozás kockázata, mint az absztinenseknél. Viszont amikor a nem ivó csoportba valóban csupán olyanok kerültek be, akik tényleg sosem ittak, már nem találtak bizonyítékot arra, hogy az enyhe vagy mérsékelt ivók tovább élnének, mint azok, akik nem fogyasztanak alkoholt.
Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) pedig – a legújabb tanulmányokra alapozva – arra a következtetésre jutott, hogy még a mértékletes ivás is növeli a halálozás és a krónikus betegségek, köztük a rák és a szívbetegségek általános kockázatát a nem iváshoz képest.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.