Tartós memóriaproblémákat okozott patkányoknál, ha fejlődőkorban magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerekkel táplálták őket – mutat rá egy új vizsgálat.
A gyorsételek káros hatásaira számos tanulmány hívta már fel a figyelmet, és most egy újabbal bővült a lista: kiderült ugyanis, hogy a magas zsírtartalmú vagy cukros ételek fogyasztása tartós memóriazavarhoz vezethet – legalábbis azoknál a patkányoknál, amelyeket kiskoruktól kezdve ilyen étrenden tartottak.
A kapcsolódó vizsgálatokat a Dél-kaliforniai Egyetem idegtudósai végezték el; megállapításaikat a Brain, Behavior, and Immunity folyóiratban publikálták.
A probléma hátterében az állhat, hogy a magas cukor- és telítettzsír-tartalmú étrend megzavarhatja az acetil-kolint, amely egy kulcsfontosságú neurotranszmitter az agyban – fontos szerepe van az emlékezet kialakításában.
Arra már korábbi tanulmányok is felhívták a figyelmet, hogy a gyorsételek fogyasztása befolyásolhatja a memóriát. Akár akkor is, ha csak néhanapján eszik ilyet az ember.
De mi van akkor, ha az emberek – vagy patkányok, mint a kísérletben – már egészen fiatal koruktól kezdve ilyen „nyugati stílusú” ételeket fogyasztanak?
Hogy ezt alaposan megvizsgálják, a kutatók 26 és 56 napos közötti korú patkányokat fogtak magas zsírtartalmú és cukros étrendre – mint a Science Alert írja, a patkányoknál ez a kor feleltethető meg az emberi serdülőkorral, amikor az agy jelentős fejlődésen esik át. Volt egy egészséges étrenden tartott kontrollcsoport is.
Mint kiderült: az egészségtelennek tartott ételeket fogyasztó állatok nem voltak képesek azonosítani a néhány nappal korábban felfedezett tárgyakat, míg az egészséges étrenden tartott példányok igen.
Érdekesség, de az sem változtatott ezen, ha az egészségtelen csoport 30 napra áttért az egészséges ételekre. A probléma forrása a már említett acetil-kolinban keresendő, pontosabban az azt szállító fehérje szintje csökken az egészségtelen étrend hatására – ennek eredménye pedig a memóriaprobléma.
A patkányokon végzett vizsgálatok persze nem érvényesek egy az egyben az emberekre is – az viszont biztos, hogy elgondolkodtató. Felveti ugyanis a gyanút, hogy maradandó problémát okozhat, ha valaki tinédzserkorában javarészt egészségtelen étrenden él.
Arról, hogy milyen betegségeket kockáztat az, aki ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyaszt, itt írtunk bővebben.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos felfedezésekről is hírt adó Facebook-oldalát.