Tech MTI / hvg.hu 2024. január. 22. 12:03

Kiderült, van-e esély a japán holdszonda újraindítására

Van remény arra, hogy újra lehessen indítani a SLIM japán holdszondát, de egyelőre a gazdaságos energiafelhasználás érdekében megszakították az egység áramellátását – közölte hétfőn a japán űrhivatal (JAXA).

Ember a Holdon
Friss cikkek a témában

Az X-en közzétett bejegyzés szerint mindez azért történt, hogy megőrizzék a töltést a SLIM akkumulátoraiban az esetleges újraindításig. A modul napelemei nyugatra néznek, így ha a napfény ebből az irányból érkezik a Hold felé, lehetőség nyílik napenergia termelésére.

A JAXA annyit még kiemel, hogy az egység az áramellátás leállításáig is már „tekintélyes mennyiségű adatot” gyűjtött össze.

A holdra szállás japán idő szerint múlt héten szombaton sikerült. A SLIM elsődleges feladata az volt, hogy 100 méteres pontossággal le tudjon szállni a megadott területen.

Mint arról beszámoltunk, a SLIM magyar idő szerint péntek délután 16 óra után kísérelte meg a precíziós holdra szállást, ám az érkezés pillanatában csendbe burkolózott a japán űrhivatal. Később egy sajtótájékoztatón közölték, hogy a szonda nem kap áramot a napelemeiből, és csak az akkumulátorról tud működni – de egyben van, és sikeresen landolt.

Japán is leszállt a Holdra, de még nem tudni, sikeres volt-e a landolás

Japán is megkísérelte a holdra szállást, de bizonytalan kimenetellel zárult a folyamat.

Az ember nélküli japán űreszköz 2,4 méter hosszú, 1,7 méter széles és 2,7 méter magas. Tömege 200 kilogramm. A SLIM-et 2023. szeptember 7-én indították el a délnyugat-japáni Tanegasima űrrepülőtérről, és december 25-én állt Hold körüli pályára.

A sikeres holdra szállásnak a Szovjetunió, az Egyesült Államok, Kína és India után Japán az ötödik ország, amely űrmodult juttatott a Hold felszínére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.