A Rutgers Egyetem kutatócsapata kifejlesztett egy olyan alacsony zsírtartalmú csokoládét, mely 3D-nyomtatóval gyakorlatilag bármilyen alakzatban kinyomtatható. A szakemberek ezzel könnyen hozzáférhető, egészségesebb csokoládékat szeretnének létrehozni az embereknek.
A Food Hydrocolloids folyóiratban közölt tanulmány szerint a kutatók az általuk megalkotott csokoládéban a kakaóvajat alacsonyabb zsírtartalmú, víz-olaj-emulzióval helyettesítették. Sőt, már alacsonyabb cukortartalmú, valamint teljesen cukormentes csokoládékon is dolgoznak a Rutgers Egyetem munkatársai.
A csokoládé jellemzően kakaóvajból, kakaóporból és porcukorból készül, ezt elegyítik különböző emulgálószerekkel.
A kutatók jelen esetben emulziókat készítettek oly módon, hogy két, egymással elegyedni nem képes folyadékot apró cseppekre bontottak. Az emulziókban a két folyadék többnyire gyorsan szétválik – írja a Science Daily –, ha nem tartja össze őket egy harmadik összetevő, mely stabilizálja őket. Ez lehet az emulgálószer.
A legfinomabb csokoládékat vizsgálták brit kutatók, és ez hasznosabb lehet, mint gondolná
Egy 3D-s nyomtatóval készített műnyelven vizsgálták meg kutatók, hogy a fogyasztói élmény romlása nélkül hogyan lehet csökkenteni az édességek zsírtartalmát, így téve egészségesebbé őket.
A szakemberek különböző összetevő-arányokkal kísérleteztek, hogy megtalálják a 3D-nyomtatáshoz leginkább megfelelő egyensúlyt a szilárd és a folyékony között. A keverékben a zsírtartalmat úgy csökkentették, hogy az emulziót gumiarábikummal tartották össze, kiváltva a kakaóvajat. Az íz javítása céljából pedig aranyszirupot (mézszerű cukros édesítőszert) is hozzáadtak.
A jó „szájérzet” érdekében különböző keverékeket is kipróbáltak, mire megtalálták a megfelelőt. További érdekesség, hogy a 3D-nyomtatóból kikerülő formákat akár egy okostelefonnal is lehet programozni.
A kutatás szerzője, Qingrong Huang professzor további, hasonló élelmiszerek megalkotását tervezi, melyek egészségesebbek lehetnek, mint az eredeti változataik.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.