A kutatók spray formában juttatnák ki a baktériumok elpusztításához használható vírusokat az élelmiszerek felületére, hogy azok ne okozzanak megbetegedést.
Sokan bele sem gondolnak, milyen sok fázison megy át egy élelmiszer, mire a termesztőtől egészen a tányérunkig eljut. Minél hosszabb egy ilyen lánc, annál nehezebb megakadályozni, hogy szennyeződés érje az élelmet, márpedig ez könnyen ételmérgezéshez vezethet. A kanadai McMaster Egyetem kutatói azonban kitalálták, hogyan lehet megszabadítani az élelmiszereket a betegséget okozó baktériumoktól, mielőtt azok a szervezetünkbe kerülnének.
A kutatók egy olyan spray-t fejlesztettek ki, ami az élelmezés szempontjából ártalmatlan bakteriofágokat, vagyis baktériumokat fogyasztó vírusokat juttat ki a levegőbe. A kutatók azt állítják, hogy a kísérletek során sikerült megszabadítaniuk a salátát és a húst az E.coli 0157-től, egy gyakori, élelmiszerek által terjedő kórokozótól, amely az embert megfertőzve egészségügyi problémákat, például hasmenést okoz. Az erről szóló tanulmány a Nature Communications című tudományos lapban jelent meg.
Korábban – egész pontosan az antibiotikumok – feltalálása előtt már vizsgálták a kutatók, hogy a bakteriofágokat hogyan lehetne alkalmazni, de aztán az antibiotikumok érkezésével letettek erről.
Felélesztettek a tudósok egy 48 500 éves vírust, még mindig képes fertőzni
A francia kutatók a szibériai fagyott talajból emeltek ki több olyan mintát is, amelyekben új vírusokat találtak.
A kutatók szerint a megoldásuk lehet az eddigi leghatékonyabb módja annak, hogy elejét vegyük az élelmiszerek okozta megbetegedéseknek.
A spray apró, 20 mikron méretű gyöngyöket szór a levegőbe, amelyek mindegyikében több millió bakteriofág van. Ha a spray az élelmiszerre kerül, a vírus felveszi a harcot a baktériummal.
A kutatók szeretnék más élelmiszerekkel is letesztelni a sprayt, mielőbb forgalomba hoznák azt. Az eddigi eredményessége azonban azt mutatja, hogy érdemes lenne használni, így ugyanis az antibiotikumos kezelések is megelőzhetők lennének.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.