Megcsinálták a spray-t, amivel sterilizálhatjuk az élelmiszereket
A kutatók spray formában juttatnák ki a baktériumok elpusztításához használható vírusokat az élelmiszerek felületére, hogy azok ne okozzanak megbetegedést.
A kutatók spray formában juttatnák ki a baktériumok elpusztításához használható vírusokat az élelmiszerek felületére, hogy azok ne okozzanak megbetegedést.
Más újdonság is van: bevezetik az e-jótállást.
Magyarországon évente fejenként mintegy 33 kilogramm olyan ételt dobunk a szemétbe, ami még fogyasztható lenne – függetlenül attól, hogy lejárt-e a szavatossága. Hamarosan viszont változhat a helyzet.
Körülbelül 70 előrecsomagolt termékről távolítják el a szavatossági határidőt feltüntető címkét.
A tavalyi ellenőrzések alapján leggyakrabban a húsokat és húskészítményeket érintették a csalások.
Továbbra is gondok vannak a jótállás és szavatosság területén, a fogyasztók még mindig nem kapnak megfelelő tájékoztatást jogaikról, ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) továbbra is indokoltnak tartja a téma átfogó ellenőrzését.
Németországban évente 11 millió tonna élelmiszert dobnak ki, ez egy főre számolva 81 kilogrammot jelent – derül ki egy kedden bemutatott felmérésből, amely szerint a kukában landoló élelmiszer túlnyomó része még ehető.
Az élelmiszer szavatossági idejének lejártakor elszíneződő csomagolóanyag kidolgozásán kísérleteznek a glasgow-i Strathclyde Egyetem kutatói.
Cáfolja a Tesco a Magyar Nemzet állítását, miszerint szabálytalanul hosszabbítanák meg egy nappal a pultból értékesített termékek fogyasztási idejét. A Tescoban csak olyan termékek kerülhetnek ki a polcokra, amelyek szavatossági ideje megfelelő - állítja a cég közleményében.