Tech hvg.hu 2019. július. 11. 17:33

Csináltak egy szenzort, ami megmutatja, megromlott-e az ételünk

Magyarországon évente fejenként mintegy 33 kilogramm olyan ételt dobunk a szemétbe, ami még fogyasztható lenne – függetlenül attól, hogy lejárt-e a szavatossága. Hamarosan viszont változhat a helyzet.

Valószínűleg mindenkivel előfordult már, hogy a hűtőjében talált olyan élelmiszert, aminek nem sokkal korábban járt le a szavatossága. Ilyenkor mindig felvetődik a kérdés: vajon megromlott-e már az étel, vagy még fogyasztható? A legtöbben ilyenkor a biztosra mennek, és inkább kidobják azt a szemétbe, mintsem hogy megkockáztassanak egy gyomorrontást. Pedig sokszor erre nem volna szükség, csak ezt épp nem tudjuk. Ez azonban változhat.

A londoni Imperial College egyetem munkatársai egy olyan érzékelőt fejlesztettek ki, amit ha összekapcsolunk az okostelefonunkkal, azonnal tudni fogjuk, hogy az adott csomagolásban lévő élelmiszer ehető-e még. A fejlesztés nagyon olcsó, ugyanakkor jelentősen csökkentheti az ételpazarlást, ezzel pedig az előállításhoz szükséges energiafogyasztást.

Hogy pontosan hogyan működik a technológia, és mennyi ételt menthetnénk meg így a szemétbe kerüléstől, arról a HVG Hetilap eheti számában olvashat.

Hirdetés
hvg360 Rácz Gergő 2025. március. 13. 19:48

A kormány akkor tiltja be, amikor már magától is megdögleni látszik a műhús

Könnyen lehet, hogy végnapjait éli a piaci csodának indult mesterséges húspiac: amíg a műhúsoknál továbbra is várat magára az áttörés, a növényi alapú alternatívát gyártó cégeknél rövid időn belül töredékükre estek a részvényárak. A folyamatnak több oka van, a piaci szereplők ezzel együtt optimisták, és a bátor befektetőknek a mostani szintek akár jó belépési pontot is jelenthetnek, ha épp akad elkölteni való pénzük. Lehet, hogy hazai célpontokat nem találnak, mivel a kormány újonnan bejelentett tervei szerint a teljes szegmenst betiltaná.