Tech MTI / hvg.hu 2022. április. 24. 19:05

A szétrobbantott orosz műhold miatt kényszerülhetett kitérő manőverre a Nemzetközi Űrállomás

Nem tervezett kitérő manővert volt kénytelen végrehajtani a Nemzetközi Űrállomás (ISS) szombaton, hogy kikerüljön egy felé közeledő kozmikus hulladékot.

Az űrállomáshoz kapcsolódó Progressz MSZ-18 orosz teherűrhajó motorját (közép-európai idő szerint) délután fél 4-kor bekapcsolták, így az ISS sebességét megnövelték, és az állomást 1,8 kilométerrel magasabbra emelték – közölte a Roszkoszmosz orosz űrügynökség.

William Harwood, a CBS amerikai hírcsatorna szakriportere szerint a tavaly novemberben, az orosz hadsereg által megsemmisített műhold egy darabjáról van szó. Közvetlenül a művelet után is félő volt, hogy a szétszóródott törmelék a Nemzetközi Űrállomásnak ütközhet. Az ISS legénységének emiatt biztonsági okokból egy időre át kellett szállnia az űrállomáson dokkoló két űrhajóba. Végül nem történt ütközés.

Videó: ez történt, amikor az oroszok felrobbantották a műholdjukat

Az ukránok saját állításuk szerint megöltek két orosz tábornokot Herszonnál. Zelenszkij elnök bejelentette, hogy Kijevbe látogat az amerikai külügyminiszter és védelmi miniszter.

A korrekciós manőver után az ISS 414 kilométeres magasságban kering tovább. Az űrállomás Föld körüli pályájának maximális magassága valamivel 438 kilométer felett van.

Az űrszemét egyre több gondot okoz a világűrben, az ISS rendszeresen kényszerül kitérő manőverekre annak érdekében, hogy elkerülje az ütközést a kozmikus hulladékokkal, amelyek becsapódás esetén akár tönkre is tehetik az űrállomást.

A Nemzetközi Űrállomás volt parancsnoka állítja: sok mindent látott az égen, amire nem tud magyarázatot

Chris Hadfield állítása szerint pályafutása során látott megmagyarázathatan dolgokat az égen, de az biztosan nem a Naprendszeren kívülről érkező intelligens életforma volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.