Tech hvg.hu 2022. január. 13. 12:03

Ez már elég gyors? 206 Gbps tempóval száguldoztak az adatok egy 6G-s hálózaton

Bár még az 5G-s tornyok sem terjedtek el igazán, kínai kutatók egy már ennél is újabb fejlesztés határait feszegetik. A kísérleti eszköz első eredménye mobilos közegben soha nem látott adatátviteli sebességről árulkodik.

Egy jelentős állami projekt keretében értek el a mobiliparban most még elképzelhetetlennek tűnő, 206,25 Gbps vezeték nélküli adatátviteli sebességet kínai kutatók egy nankingi laboratóriumban – számolt be róla a South China Morning Post (SCMP). A lap a 6G-vel kapcsolatos kísérletként hivatkozik az eredményre, melyet a Fudan Egyetem és a China Mobile prezentált. A kísérlet helyszíne a Purple Mountain Laboratories volt.

A Purple Mountain közleményében kiemelte, hogy a sebesség világrekordot jelent a terahertzes frekvenciasávban elért vezeték nélküli, valós idejű átvitelben. A terahertzen (vagyis 300 GHz és 3THz között) működő berendezések lesznek várhatóan azok az eszközök, melyek már az újabb, 6G-s szabványra támaszkodnak. A 6G vezeték nélküli kommunikációs technológia a jelenlegi 5G-s megoldás utódja lesz, de a váltásra biztosan nem mostanában kerül sor. Hiszen az 5G sem érkezett még meg mindenhova.

A világ vezető hálózatépítő cégei közül a Huawei és az Ericsson eltérő időpontban várja az első 6G-s eszközök megjelenését: míg előbbi szerint már 2027-ben piacra kerülhetnek az ilyen modulok, utóbbi úgy vélekedik, erre legkorábban csak az évtized végén, 2030 környékén van reális esély. A 6G-vel kapcsolatos fejlesztéseket lassítja, hogy a világ még nem állapodott meg a frekvenciával, illetve a műszaki szabványokkal kapcsolatos részletekről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.