Tech MTI 2021. október. 20. 15:03

Akár 16 havonta újrafertőződhet valaki, ha nincs beoltva

A vírus elleni immunitás idővel csökken, a delta variáns miatt pedig nagyobb az esély arra, hogy valaki újra elkapja a fertőzést.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Egyre több olyan esetről számolnak be Nagy-Britanniában, amikor valaki másodszor vagy akár harmadszor is megfertőződött a koronavírussal. Egy új elemzés szerint azok, akik nem kaptak vírus elleni védőoltást, átlagosan 16 havonta megfertőződhetnek.

„Ha a vírus nagy mértékben elterjedt, és a vírusnak való kitettség is jelentős, mint például az iskolákban, akkor egyre több és több ember fog újrafertőződni annak ellenére is, hogy kétszeresen beoltották őket” – közölte Stephen Griffin, a Leedsi Egyetem virológus professzora.

A The Guardian azt írja, hogy mai tudásunk szerint a koronavírus elleni természetes immunitás idővel csökkenni kezd.

Egy dán tanulmány szerint a 65 év alattiak legalább hat hónapig 80 százalékos védettséggel rendelkeztek, míg a 65 év felettiek csak 47 százalékos védettséggel.

Az újrafertőződés kockázata a delta variáns megjelenése után, 2021 májusa óta magasabb lett Nagy-Britanniában, és ezt tapasztalták az Egyesült Államokban is.

A 3,9 milliós lélekszámú Oklahomában szeptemberben 5229 újrafertőződést jelentettek, május óta pedig 350 százalékkal nőtt az újrafertőződések aránya.

Jeffrey Townsend professzor és kollégái a Yale Egyetem Orvosi Karán más koronavírusok, köztük a Sars, a MERS és a közönséges megfázást okozó vírusok újrafertőződési és immunológiai adatait elemezték. Ezeket a Covid–19-ből felépült emberek antitest- és egyéb immunológiai adataival kombinálva modellezték a koronavírussal való újrafertőződés kockázatát az idő múlásával.

A The Lancet Microbe című folyóiratban közzétett kutatás szerint az immunitás csökkenésével egyre gyakoribbá válnak az újrafertőződések, különösen, ha a fertőzések száma magas.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.