Tech hvg.hu 2020. október. 17. 11:22

A koronavírus terjedésével várhatók az újrafertőződések is

Az egyelőre nem világos, hogy a gyógyultak mennyi idő múltán lesznek ismét fogékonyak a fertőzésre.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

A brit kormány egészségügyi tanácsadói arra figyelemztetnek, hogy a koronavírus terjedésével számítani lehet az újrafertőződésekre. Az nem világos, hogy a már kigyógyult emberek mennyi idő múltán lesznek ismét fogékonyak a fertőzésre, de a szakértők szerint ez „viszonylag rövid idő”.

Az embert a koronavírus hét különböző típusa fertőzheti meg, ezek közül a leghalálosabb a SARS, a MERS, illetve a SARS-Cov-2 – ez utóbbi okozza a Covid-19-et. A többi négy a megszokott megfázásokat okozza, és átalában hat hónap elteltével képes újrafertőzni azokat az embereket, akiknek a szervezete egyszer már legyőzte az adott vírust.

Az újrafertőződések felderítését segíthetné, ha az emberek tisztában lennének ezzel a lehetőséggel, és azok, akik már túljutottak a Covid-19 megbetegedésen, tudnák, hogy ismét megbetegedhetnek, és tesztre van szükségük, ha megint tüneteik vannak.

[Kutatók mondják: ha ezt a két szagot nem érzi, jó eséllyel koronavírusos]

Egy hongkongi férfi volt az első, akinél hónapokkal azután igazolták újra a fertőzést, hogy kigyógyult a Covid-19 betegségből. A 33 éves férfinak a második alkalommal nem voltak tünetei, amiből a szakértők azt a következtetést vonták le, hogy másodszorra a szervezete jobban tudott küzdeni a vírus ellen. Ez azonban felveti a veszélyét annak is, hogy az az újrafertőződött emberek úgy adhatják tovább a vírust, hogy nem tudják magukról, hogy betegek.

Az orvosok eddig csaknem kéttucatnyi újrafertőződést jelentettek, de a valós szám enneél sokkal magasabb lehet – írja a The Guardian. Noha a legtöbb esetben a második megbetegedésnél enyhébbek a tünetek, előfordult olyan is, hogy néhány pont ekkor kerültek súlyosabb állapotba.

Ha értesülni szeretne a koronavírussal kapcsolatos tudományos fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.