Tech hvg.hu 2021. április. 15. 10:57

Kemenesi: Százezerszer inkább okoz trombózist a koronavírus, mint az AstraZeneca vakcinája

„Beadassam-e az AstraZeneca oltást?” – Kemenesi Gábor virológus szerint erre a jelen járványhelyzetben csak igennel lehet válaszolni.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A jelenlegi járványhelyzetben mindenképpen érdemes beadatni az AstraZeneca vakcinát – írja Kemenesi Gábor virológus Facebook-posztjában. Ez ugyanakkor csak a rövid válasza arra, hogy hogyan érdemes viszonyulni az oltás után ritka esetekben fellépő vérrögképződéshez. Kemenesi azt is leszögezi a különféle vénás trombózisokról és tüdőembóliáról:

A Covid-fertőzés esetén ennek bekövetkezési gyakorisága éppen százezerszer nagyobb a vakcináknál tapasztalt értéknél.

A virológus a mostani járványügyi helyzetben az emberek vírusnak való kitettségét a közepes és súlyos közé teszi. Így kockázatelemzése szerint minden korcsoportban egyértelműek az AstraZeneca-oltás előnyei.

Kockázatelemzés kezdőknek A kockázatelemzés és a kockázatok mérlegelése a legtöbb embernek legalább annyira újdonság,...

Posted by Gábor Kemenesi on Tuesday, April 13, 2021

A jövőre nézve azonban úgy véli, érdemes lesz mindenkinek maga számára kockázatelemzést végeznie, melyben olyan tényezőket is figyelembe vesz, mint például a fogamzásgátlók szedése, vagy a dohányzás – ezek ugyanis szintén növelik a trombózis esélyét. Kemenesi szerint a kockázatelemzést ugyanakkor a háziorvos, oltóorvos is elvégzi. További tudományos eredmények érkezése pedig egyre közelebb hozza majd a részletes választ is a háttérben húzódó ok-okozati összefüggésére.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.