Tech hvg.hu 2021. április. 07. 09:03

Bekeményít a Google az androidos telefonokon

Újabb, szigorúbb szabályokat vezet be a jövő hónap elején a Google annak érdekében, hogy mely alkalmazások láthatják az androidos eszközre telepített társaikat. Ezzel megállj-t parancsolhatnak a kéretlen reklámozóknak, sőt a hackereknek is.

Az androidos (és persze az iOS-es) alkalmazások nagy részének szüksége van engedélyekre, hogy hozzáférhessenek például a kamerához, a felhasználó tartózkodási helyének adataihoz, vagy ahhoz, hogy láthassák, milyen appokat telepített korábban a felhasználó az eszközére. Ez utóbbi sokszor felesleges, és a legtöbbször harmadik félnek kiszolgáltatott adatok állhatnak az engedélykérés hátterében, veszélybe sodorva a felhasználó szuverenitását tükrözve a preferenciákat. Ezek az adatok felhasználhatók reklámozásra, sőt kémkedésre is.

A Google minden újabb androidos verziónál finomított az egykor túl széles körű alkalmazás-engedélyeztetési rendszeren. Most (pontosabban május elejétől) újabb szigorításra készül azzal kapcsolatban, mely alkalmazások láthatják a többi telepített appot.

Ennek keretében korlátozni fogja a „query all packages” engedély kiadását: ezt csakis olyan appok kaphatják meg, amelyek alapvtő funkcionalitása haszontalanná válna e nélkül. Ilyenek például a vírusirtók, a webböngészők, a fájlkezelők. Átmeneti kivételek lehetnek, amennyiben az alkalmazás tudja igazolni a fenti engedély szükségességét. Példaként pénzügyi, banki alkalmazásokat említ a Google, ezeknek ugyanis biztonsági okokból szükségük lehet az eszközre telepített appok áttekintésére, nehogy rosszindulatú legyen közöttük.

A Google május 5-én vezeti be az új irányelveket. Ezek azonban csak azokat az appokat érintik, amelyek Android 11 vagy újabb verzió alatt futnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Bihari Ádám 2021. április. 20. 06:30

Levegővétel az intenzív osztályon: kinek jusson?

Elképesztően magas a halálozás azok között a Covid-betegek között, akiket lélegeztetőgépre kapcsolnak, akiket viszont ennél enyhébb módszerekkel kezelnek, túlélhetik. A szakemberek szerint viszont nem véletlenül találták fel a gépeket, azok nem halálos ítéletet jelentenek, hanem éppen az utolsó esélyt az életre. Javíthatna a halálozási számokon, ha az orvosok feltehetnék a kérdést, amely alapján meghozhatnák a legnehezebb döntést: kinek több az esélye a túlélésre? Itthon ez egyelőre tabu.