Tech hvg.hu 2021. április. 04. 09:48

Kiszivárgott 533 millió Facebook-felhasználó privát adata

Sajtóhírek szerint a nyilvánossá vált adatcsomagban a facebookozók teljes neve, egyes esetekben pedig a telefonszáma is megtalálható. Időközben több magyar felhasználót is zárolt a fiókja.

Több mint 533 millió Facebook-felhasználó privát adata vált böngészhetővé egy nyilvános hackerfórumon; a kikerült információk közt telefonszámok, teljes nevek, e-mail címek, születési dátumok, illetve a lakóhelyre vonatkozó adatok is böngészhetők – írta a Business Insider.

A jelenség 106 ország facebookozóját érinti.

A probléma azért is jelentős, mert a fórum, ahol az információk elérhetők, szinte bárki által hozzáférhető, így a hackerek is könnyedén böngészhetik. A Business Insider szerint az adatok valódiak, ezt a saját nyomozásuk is igazolta. A portál azt is írja, hogy az eddig beazonosított információk nagyjából 32 millió amerikai, 11 millió brit és 6 millió indiai facebookozóhoz köthetők, de a lista nem teljes.

Egyelőre nem tudni, hogy a kettőnek van-e köze egymáshoz, de időközben több olvasónk is jelezte, illetve személyes ismerősi körünkből is úgy értesültünk, hogy az utóbbi órákban több magyar felhasználónak is zárolta a fiókját a közösségi oldal.

A Facebook azt közölte a portállal, hogy az adatokat egy korábbi, 2019-es biztonsági résen keresztül szivattyúzhatták ki az oldalból. Ugyanez a probléma volt a felelős egy januári esetért is, akkor 500 millió facebookozó adatai kerültek ki a netre, ugyanúgy telefonszámokkal együtt. Az akkor nyilvánossá vált információkat a Telegramon, egy csevegőbot segítségével próbálták értékesíteni.

A Facebooknál több esetben történtek már adatszivárgásos incidensek, még tavaly, a koronavírus-járvány első évében is.

Ha kíváncsi a fejleményekre, lájkolja és figyelje a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról