Tech MTI / hvg.hu 2021. március. 09. 06:19

Németország a fő célpontja egy új orosz dezinformációs kampánynak

Ezt egy uniós jelentés állapította meg.

Németország a legfőbb európai célpontja az orosz dezinformációs kampánynak – mutattak rá az Európai Unió külügyi szolgálatának friss értékelésében. "Egyetlen EU-tagállamot sem támadnak erőszakosabban, mint Németországot" – írták a jelentésben, amely szerint "rendszerszintű kampányok" folynak mind politikai szinten, mind pedig a Kremlhez közeli médiában.

Több mint 700 esetet tartanak nyilván 2015 vége óta Németországgal kapcsolatban a vonatkozó európai uniós adatbázisban. Franciaország esetében ez 300, míg Olaszország és Spanyolország esetében 170, illetve 40 körül van.

Az EU külügyi szolgálata a nyilvánosan elérhető médiajelentéseket és nyilatkozatokat tanulmányozta az "EU vs. Disinfo" weboldalon. "A Kreml olyan képet fest Németországból, amelyben kevés értelmes hang hallható a ruszofóbia irracionális kórusában" – emelték ki, majd több esetet is bemutattak példaként.

Ezek közül az egyik, hogy az orosz sajtóban immáron egy hónapja harsogják egy berlini orosz család történetét, amelyből a hatóságok kiemelték a három gyereket, mert veszélyben látták a jólétüket. Ezt az orosz média és egyes politikusok a Németországban élő oroszok "módszeres elnyomásának" illusztrálására használták fel. Egy orosz honlap szerint az incidens egyenesen bosszú Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése miatt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról