Tech hvg.hu 2021. február. 23. 14:03

4K-ban nézhet körül a Marsnak azon a részén, ahol a Perseverance landolt

Nemcsak az az örömteli a legújabb NASA-videóban, hogy jó minőségű, hanem az is, hogy 360 fokban készült.

A kaliforniai Pasadenában működő Jet Propulsion Laboratory (JPL) űrközponttól származik az a felvétel, amely több okból is különleges: a Perseverance Mars-járó landolási helyszínét lehet rajta szemügyre venni, 360 fokban, és igen jó minőségben. A JPL a NASA egyik űrközpontja, amelyet az Egyesült Államokba emigrált magyar áramlástani fizikus és mérnök, Kármán Tódor alapított.

A Perseverance Mars-járó a napokban érkezett a vörös bolygóra, azon belül is a Jezero-kráterbe, amely egy ősi tó helyszíne. A felvételen tehát ezt, illetve a környéket lehet nézegetni. Ha bírja a számítógépe, akkor mindenképp állítsa magasabb felbontásra, mert úgy még részletesebb lesz a videó.

A 60 másodperces felvétel a rover navigációs kameráinak (Navcams) érdeme. Az anyagot hat különböző képből rakták össze a NASA emberei a leszállás után két nappal, február 20-án.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról