Tech MTI/Reuters 2021. február. 14. 09:19

Kína: Washingtonnak nem kellene ujjal mutogatnia azokra, akik támogatták a WHO-t

Továbbra is nagy a feszültség Kína és az Amerikai Egyesült Államok között, a koronavírus-járvány miatt.

Az Egyesült Államok az utóbbi években ártott a multilaterális együttműködésnek és az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO), nem kellene ujjal mutogatnia Kínára és más olyan országokra, amelyek támogatták a WHO-t a koronavírus-járvány során - nyilatkozta a washingtoni kínai nagykövetség szombaton.

A diplomáciai képviselet Jake Sullivannek, az amerikai elnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának arra a közleményére reagált, amelyben a Fehér Ház felszólította Kínát, hogy tegyen elérhetővé adatokat a pandémia legelső időszakából, és amelyben aggódtak amiatt, ahogyan a WHO ismertette kínai vizsgálódásainak eredményeit.

A kínai nagykövetség szerint Peking örül Washington döntésének, hogy vissza akar térni a WHO-val folytatott együttműködéshez. Hozzátették azonban, hogy ahelyett, hogy másokat bírálná, az Egyesült Államoknak példamutató módon kellene viselkednie.

A WHO négyhetes kínai vizsgálata nem talált bizonyítékot arra, hogy 2019 decembere előtt jelen lett volna a vírus Vuhanban; a kórokozó valószínűleg állati közvetítéssel jutott át emberre, és felettébb valószínűtlen, hogy laboratóriumból szabadult el. Utóbbira többször utalt a korábbi amerikai kormány, de Kína következetesen visszautasítja a feltételezést.

Donald Trump előző amerikai elnök el is határozta, hogy az Egyesült Államok kilép a WHO-ból, mert megítélése szerint a szervezet Kína bábjává vált, ám utódja, Joe Biden visszavonta a döntést. Sullivan hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a szervezet hitelességét.

"Mélységes aggodalmaink vannak azzal kapcsolatban, ahogyan a Covid-19 vizsgálatának első eredményeit bemutatták, és kérdéseink vannak arról, hogyan jutottak ezekre a megállapításokra" - tudatta Sullivan.

A 2020 tavaszára világjárványt okozó új típusú koronavírus a jelenlegi adatok szerint a közép-kínai Vuhanban terjedt át először állatról emberre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.