Tech hvg.hu 2021. január. 25. 17:16

Hatásos a koronavírus új mutációi ellen a Moderna oltóanyaga

Laboratóriumi vizsgálatok igazolták, de elővigyázatosságból egy klinikai programot is indítanak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Moderna koronavírus elleni vakcinája hatásos a brit és a dél-afrikai vírusmutációk ellen is – jelentette be az oltóanyag fejlesztője.

Közleményükben azt írták, hogy a vírussemlegesítő hatást a Moderna vakcinájával beoltottak vérszérumainak laboratóriumi körülmények között elvégzett vizsgálatai igazolják. Eszerint, ha egy a páciens megkapja mindkét előírt oltást, a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint védettséget szerez a koronavírus ma ismert, újabb változataival szemben is.

A Moderna ugyanakkor elővigyázatosságból klinikai programot indít az újonnan megjelent vírusváltozatokkal szembeni védettség erősítése érdekében. Ebben tanulmányozni fogják, hogy a vakcina további emlékeztető oltásai miként fokozhatják az ellenanyag-termelést az új vírustörzsekkel szemben.

A vállalat kész kifejleszteni egy olyan emlékeztető oltást (mRNA-1273.351), amely kifejezetten a dél-afrikai változattal szemben fejtene ki még erőteljesebb hatást.

A koronavírus ellen már engedélyezett oltóanyagokat még azelőtt fejlesztették, hogy azonosították volna a kórokozó brit és dél-afrikai variánsát. A brit mutációról már bebizonyosodott, hogy sokkal gyorsabban terjed, mint a korábban ismert variáns, bár azt még nem lehet kijelenteni, hogy halálosabb is lenne.

Korábban a Pfizer-BioNTech oltóanyag fejlesztői is arról beszéltek, hogy termékük hatásos lehet a briteknél terjedő variáns ellen, amennyiben pedig szükséges, akkor hat hét alatt képesek továbbfejleszteni az oltóanyagot.

Magyarországon jelenleg a Moderna és a Pfizer-BioNTech vakcinájával oltják az egészségügyi dolgozókat és az idősotthonok lakóit. Bár az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet már engedélyezte Magyarországon az orosz Szputnyik V és az Oxfordi Egyetem, valamint az AstraZeneca közös fejlesztésű vakcináját is, ezeket élesben még nem lehet bevetni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Vállalkozás Sztojcsev Iván 2021. április. 12. 14:30

Európa egyik legnagyobb családi üzlete: a brit monarchia

Nem mindennapi üzletet hozott össze a brit uralkodócsalád: kilenc generáció óta örökítik tovább a jelenleg közel 30 ezer milliárd forintosra becsült üzleti értéküket, az ingatlan- és földvagyonuk pedig évente több tízmillió font nyereséget hoz számukra az állami támogatáson felül. De miből élnek meg ők pontosan, és mit tesznek, hogy évről évre érkezzen hozzájuk a bevétel?