Tech MTI / hvg.hu 2021. január. 19. 10:18

Hatalmas ősi templom maradványaira bukkantak régészek Kínában

A feltárt templomegyüttes maradványai a Nancsao birodalom idejéből származnak. A régészek 14 építmény alapjait találták meg.

Ősi templomegyüttes maradványait fedezték fel a Tali városban folyó ásatásokon, Kína délnyugati részén, Jünnan tartományban. A templomegyüttes a Nancsao birodalom idejéből származik, amely a Tang dinasztia uralkodása (618-907) alatt jött létre – közölte a tartomány kulturális örökségi és régészeti kutatóintézete.

A Taliban végzett ásatásokon 14 építmény alapjait tárták fel, 63 kőfalat és 23 csatornát is találtak. Több mint 40 tonna cserepet és mintegy 17 300 darab más lelet, köztük agyagedény is előkerült – mondta Csu Csunghua, a régészeti projektet vezető kutató. Tavaly január és július között a régészeti helyszín 6000 négyzetméteres területén végeztek ásatásokat Tajhótól 600 méternyire. Tajho volt Nancsao állam első fővárosa, miután a paj törzs egyesítette az Erhaj régióban élő hat törzset.

Az ásatáson a régészek találtak egy cserepet, amelynek felirata – "Buddha sarira, amit a kormány ereklyeként őriz" – arra utal, hogy a templomegyüttes Tajho fontos vallási színtere volt, és feltehetőleg egy buddhista mester maradványait őrizhette. A sarira sok jelentéssel rendelkezik, de sokszor használták buddhista ereklyékkel kapcsoltban. A buddhista mesterek maradványainak leírásában gyakran szerepelt, hogy kristályos gyöngyöket vagy gyöngyszerű tárgyakat tartalmaztak. A régészeti feltárás keleti részén tégla- és cserépégető kemencéket is feltártak.

A Nancsao birodalom a mai Jünnan tartományt és Szecsuán, valamint Kujcsou tartomány egy részét foglalta el. Tajho volt a régió politikai és kulturális központja.

(Nyitóképünk illusztráció.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról