Tech MTI 2021. január. 19. 15:03

Fokozza a károsanyag-kibocsátást a mezőgazdasági célú földhasználat növelése

Növeli a Föld felmelegedését előidéző károsanyag-kibocsátást, ha nagy földterületeket vonnak be a mezőgazdaságba – figyelmeztettek kutatók, akik szerint meg kell találni az egyensúlyt a világ élelmezése és a bolygó megmentése között.

Az Arizonai Állami Egyetem kutatói vezette tudóscsoport Délkelet-Ázsiában, Latin-Amerikában, Afrikában és Kelet-Európában 37 millió hektárt felölelő, mintegy 1500 nagy földterület átalakítását elemezve kimutatta, hogy a földek megtisztítása mezőgazdasági termelés céljára mintegy 2,3 gigatonna szén-dioxid-kibocsátást eredményezhetett.

Ezt a kibocsátást 0,8 gigatonnára lehetett volna csökkenteni, ha szabályozással vagy az erdők védelmével korlátozták volna az átalakítást – írták a kutatók a Nature Food című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

"Irreális azt mondani, hogy nem szabad több területet átalakítani, mivel nő a világ lakossága. De minimalizálni kell a kibocsátást, miközben a mezőgazdaságot fejlesztjük" – mondta Chuan Liao professzor, a tanulmány vezető szerzője.

Az élelmiszerárak megugrása 2007-ben a földek iránti nagy keresletet idézett elő globálisan, a gazdagabb országok és a multinacionális cégek gyorsan vásároltak fel földeket a szegényebb országokban.

Világszerte egyre kevesebb kézben – főként nagy cégeknél és befektetőknél – összpontosulnak a földterületek: a gazdaságok egy százalékát adó legnagyobb farmok a föld mezőgazdasági területeinek több mint 70 százalékán működnek egy 2020-as tanulmány szerint.

A környezetvédelmi irányelvek érvényre juttatása nem csökkenti azt a földterületet, amelyet mezőgazdasági fejlesztésre lehet használni – hangsúlyozta Liao.

Egyensúlyt kell találni a két szükséglet között: lehetővé kell tenni a mezőgazdasági fejlesztést a földeken alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátási értékekkel és az elhagyott mezőgazdasági területek újraélesztésével – tette hozzá.

Az ENSZ adatai szerint 2019-ben a teljes szén-dioxid-kibocsátás rekordmértékű volt, elérte az 59,1 gigatonnát. A mezőgazdaság és az erdőirtás globálisan az üvegházhatásúgáz-kibocsátás mintegy egynegyedéért felelős, ez nagyobb arány, mint a közlekedési szektoré.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.