Tech hvg.hu 2021. január. 18. 08:33

A mobilunkon bemutatott digitális oltási könyvvel is igazolható lehet, hogy kaptunk vakcinát

A világszerte zajló oltóprogramok közben már létre is jött az a társulás, amelynek célja, hogy az állampolgár digitálisan, a telefonjával is igazolni tudja, valóban megkapta a koronavírus elleni oltást.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Miközben a világban javában zajlik az emberek Covid-betegség elleni oltása, több IT-cég létrehozta a Vaccination Credential Initiative (VCI) nevű koalíciót. A társaság elsődleges célja az oltási kiskönyvek digitalizálása, hogy a megfelelő adatvédelmi szabályokat betartva az alany igazolni tudja: kapott koronavírus elleni oltást.

Az adatvédelmi keretek kitalálása különösen fontos része a projektnek. Korábban több kiberkutató is arra figyelmeztetett, hogy az oltási igazolást csakis megfelelően titkosítva szabad elhelyezni a készüléken, emellett arról is gondoskodni kell, hogy a páciens a mobilja nélkül is hozzáférhessen. Arról a kényelmetlen helyzetről már nem is beszélve, mi a helyzet akkor, ha telefon esetleg megsérül, vagy ellopják.

A VCI utóbbiakat például pendrive-on tárolható PDF-fel vagy nyomtatott (szkennelhető QR-kóddal is kiegészített) dokumentummal igyekszik elkerülni. Sőt: a hagyományosabb igazolásfajtákat az is igényelhetné, aki nem szeretné, hogy ezt az információt is a telefonja őrizze. A szervezet a mobilon tárolt oltókönyvet egyébként nem egy külön alkalmazással vinné fel a készülékre, hanem a legtöbb okostelefonon már létező egészségügyi adatok tárolására alkalmas szolgáltatásba vagy az úgynevezett digitális pénztárcába (wallet).

A társulás által megfogalmazott célokhoz számos iparági szereplő csatlakozott, köztük olyan nagyobb nevek, mint a Microsoft és az Oracle. Az még nem ismert, hogy az egyes cégek pontosan mivel segédkeznek a projektben, rájuk milyen feladat hárul majd. Ahogy arra sem adtak egyértelmű választ, mikortól válik működő, mindenki által használt lehetőséggé a felvázolt koncepció.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.