Tech hvg.hu/MTI 2021. január. 11. 13:09

A szerbeknél jelezni lehet, ki melyik koronavírus-vakcinát szeretné választani

A regisztráció során olyan adatokról is nyilatkozni lehet, hogy az illetőnek milyen betegségei vannak.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A szerb regisztrációs oldalon az oltást igénylők kiválaszthatják, illetve jelezhetik, hogy melyik koronavírus-vakcinát szeretnék kérni és melyiket nem – figyelt fel rá a 444.hu. Magyarországon erre nincsen lehetőség. A hazai regisztrációs felületen egyszerűbb adatkitöltésre (köztük név, lakcím, életkor és taj-szám megadására) kötelezik a jelentkezőt, az így keletkező adathalmaz egyik esetben pedig a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül.

Ezzel szemben a szerb regisztrációs oldalon a gyártóval nevével együtt szerepelnek a különféle oltások, hogy a lakosság könnyebben beazonosíthassa azokat. Ötféle vakcinából lehet választani, az idehaza is használt a német–amerikai Pfizer/BioNTech, az orosz Szputnyik V, a kínai Sinopharm, a brit AstraZeneca, valamint az amerikai Moderna termékéből.

Az oldalon azt is jelezhetik a vakcina iránt érdeklődők, van-e valamilyen betegségük, illetve fekvőbetegnek minősülnek-e, és ha igen, otthonukban kapnak-e ellátást.

Ana Brnabic szerb kormányfő hétfőn azt közölte: január végéig kétmillió vakcina érkezik az országba különböző gyártóktól, beleértve a decemberi szállítmányokat is. Szerbiában eddig közel tízezer embert oltottak be, főleg egészségügyi dolgozókat. Az országban hivatalosan december 24-én kezdődött meg az oltás a Pfizer-BioNTech gyógyszervállalat vakcinájával.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. március. 01. 14:00

Fidesz és Néppárt: szappanopera a brüsszeli buborékban

Egy nagyon fontos kérdésre még nem született válasz a Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kötélhúzása kapcsán: túlragozott-e ez a téma a Fidesz által a világtól teljesen elrugaszkodott helynek beállított, unatkozó, ámde gazdag bürokraták, politikusok, véleményvezérek és újságírók homokozójában, a brüsszeli buborékban? A válasz egy határozott igen.