Tech hvg.hu 2021. január. 13. 11:33

Repülő nappalival forradalmasítaná a városi közlekedést a General Motors

A General Motors egy függőlegesen fel- és leszállni képes drónt álmodott meg, ami egy utast tudna magával vinni.

Nemcsak a klasszikus értelemben vett technológiai cégek szoktak részt venni a világ legnagyobb technológiai show-ján, a rendezvényen az autógyártók is gyakran képviseltetik magukat. Nincs ez másként idén sem, így hullt le a lepel a General Motors (GM) egy izgalmasnak tűnő újdonságáról.

Az egyik ilyen egy személyszállító drón, ami "háztetőtől háztetőig" szállítaná az utasokat. A VTOL, azaz függőleges fel- és leszállásra képes, egyelőre csak koncepció szintjén létező jármű 90 kW-os akkumulátort kapna, amit a városi közlekedésben alkalmaznának, és ami akár 90 km/h-val is képes lenne szállítani az utasát.

A GM egy másik jármű terveit is bemutatta: a Personal Autonomous Vehicle névre keresztelt koncepció egy doboz formájú elektromos autót takar, ami – a nevéből is kitalálható módon – képes önmagát vezetni. A különlegessége, hogy a jármű belseje olyan, mint egy nappali, amit minden tulajdonos saját ízlése szerint alakíthat ki. Erről sajnos nem mutatott képet a cég, magáról az autóról viszont igen.

Míg a fenti járművek csupán a tervezőasztalon léteznek, addig van néhány olyan termék is, amiből hamarabb valóság lehet majd. Az egyik ilyen a Celestiq névre keresztelt luxus elektromos autó, aminek érkezését már több éve lebegteti a cég, és amit a legújabb technológiákkal szerelnek fel. Ilyen például a tető, amit négy részre oszt a gyártó, és aminél utasonként lehet beállítani, teljesen átlátszó vagy sötétített legyen, esetleg egyáltalán ne lehessen rajta átlátni.

De ott van még a tavaly nyáron bemutatott elektromos Cadillac, a Lyriq is, ami az Ultium akkumulátorrendszert használja. Ennek különlegessége, hogy skálázható lesz, méghozzá 50 és 200 kW között. Emellett a szokásoshoz képest 70 százalékkal kevesebb kobaltot használnak benne, ami olcsóbbá és kevésbé környezetszennyezővé teszi a rendszert.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról
Nagyítás hvg.hu 2021. január. 24. 20:00

Karantén, maszkellenesség és halottak milliói: így pusztított száz éve a spanyolnátha

Becslések szerint a 20. század elején 20–50 millió ember halálát okozta az emberiség írott történelmének második legsúlyosabb járványa, a spanyolnátha. A vírustörzs ugyan különbözik, a mindennapokban mégis nagy volt a hasonlóság a 100 évvel ezelőtti és a mostani mindennapok között. Helytelenül hordott maszkok, karantén és járványkórházak – Nagyítás fotógaléria.