Tech hvg.hu 2020. december. 30. 13:03

Kibertámadás érte a Brendon babaáruházat, felhasználói adatokat is lophattak

Szerdán délelőtt e-mailben tájékoztatta ügyfeleit a Brendon Gyermekáruház Kft., hogy rendszerét kibertámadás érte. Emiatt nemcsak elérhetetlenné váltak egy időre a felhasználói fiókok és az online vásárlás, de a támadók a felhasználók adataihoz is hozzáférhettek.

A cég azt írja, még december 19-én észlelték, hogy az informatikai rendszert kibertámadás érte. A vizsgálat szerint a támadást a Zeppelin típusú szoftver segítségével hajtották végre, ami áthatolt a tűzfalon és a vírusvédelmi rendszeren is. Mint írják,

a zsarolóvírus ezek után titkosított egyes állományokat annak érdekében, hogy a szerver adataihoz ne tudjanak hozzáférni. A támadó a titkosítás feloldásáért e-mailben pénzösszeget követelt.

Ennek eredményeként a webáruház leállt, így a vásárlók nem tudták azt elérni, nem fértek hozzá a felhasználói fiókjukhoz, nem tudtak rendelni, a korábban a kosárba pakolt áruk pedig elvesztek.

A támadók hozzáférhettek az Ön által megadott személyes adatokhoz, ilyenek lehetnek a név, jelszó, e-mail-cím, telefonszám és szállítási cím. Fontos tudnivaló, hogy bankkártya adatokhoz a támadók nem férhettek hozzá, és rendszerünk a jövőben is teljesen védett ebből a szempontból

– olvasható a cég által kiküldött e-mailben. Emiatt az eddig használt jelszavakat letiltották, és arra kérnek mindenkit, hogy mielőbb állítson be magának újat.

Érintettségükről és adataikról az ügyfelek az [email protected] címen és a +36 70 339 7000 telefonszámon tájékozódhatnak.

Az esetről december 22-én értesítették a Nemzeti Adatvédelmi Hatóságot, az ismeretlen tettes ellen pedig megtették a feljelentést. Ennek függvényében ugyanakkor furcsa, hogy a támadásról és a feltételezett adatszivárgásról miért csak a támadást követő 11. napon tájékoztatta a cég az ügyfeleket. A Brendon Magyarország Facebook-oldalán a cég december 20-án annyit írt, hogy technikai okok miatt nem elérhető az oldal, a hiba kijavításán pedig dolgoznak, amit december 24-re sikerülhet elhárítani.

Webáruházunk átmenetileg technikai okok miatt nem érhető el.���� A hiba kijavításáig szíves türelmeteket kérjük! Várhatóan...

Közzétette: Brendon Magyarország – 2020. december 20., vasárnap

A tájékoztató levél azzal zárul, hogy a károk felmérése, valamint a helyreállítás jelenleg is zajlik. Emellett több olyan biztonsági fejlesztést is eszközöl a cég, amellyel csökkenthető a későbbi incidensek esélye.

Frissítés: December 31-én a vállalat az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz.

A kiértesítéseket a körülményeinkhez képest a lehető leggyorsabban igyekeztünk elküldeni. A támadás lényege éppen abban állt, hogy informatikai rendszerünket működésképtelenné tegye. Külső informatikai szakértő bevonására volt szükségünk a támadás következményei elhárításához. Ezzel párhuzamosan azon dolgoztunk, hogy az ünnepek ellenére a hatósági bejelentéseket és vásárlóink kiszolgálását szintén maradéktalanul elvégezzük. Továbbá időre volt szükségünk, hogy a problémát átlássuk és vásárlóinknak a lehető legteljesebb tájékoztatást adjuk. Vásárlóink szíves elnézését kérjük és köszönjük a megértést!

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Sport hvg.hu 2021. június. 15. 17:54

Magyarország - Portugália - ÉLŐ

Első mérkőzését játssza a magyar labdarúgó-válogatott a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A mieink Portugália ellen lépnek pályára a Puskás Arénában.