Tech hvg.hu 2020. december. 24. 16:03

Extrém módon hibernálja magát a kolibri éjszakánként, éppenhogy nem fagy meg

A kutatók szerint a kolibrik éjszakánként élettelennek tűnnek, a napfelkelte után viszont újra aktívvá válnak.

A kolibrit talán arról ismerhetik legtöbben, hogy a világon a leggyorsabban képes verdesni a szárnyaival, így olyan, mintha lebegne, miközben hosszúkás nyelvével megszerzi a virágokból a táplálékát. A madárnak azonban van egy másik tulajdonsága is, amiről valószínűleg kevesen hallottak eddig.

A kolibri képes arra, hogy éjszakára az alváshoz jelentős mértékben lelassítsa az anyagcseréjét, sőt, a testének hőmérséklete is leesik. Egy, a Biology Letters című tudományos szaklapban megjelent publikáció szerint bizonyos körülmények között a madár fagypont közeli hőmérsékletre "hibernálja" magát.

AFP / Luis Acosta

A szakemberek az Andokban élő madarak viselkedését figyelték meg. A vizsgálatban több mint kéttucat fajta kolibri vett részt, amelyek majdnem mindegyike képes volt ezt az állapotot elérni, ami nagyjából 5-10 órán át tartott. A megfigyelés során azt is megállapították:amelyik madárnál tovább tartott ez a szakasz, az képes volt jobban megtartani a testsúlyát.

Kiderült az is, a testük hőmérséklete alig néhány Celsius-fokkal haladta meg a fagypontot. A madarak ilyenkor szó szerint élettelennek tűntek, napkelte után azonban ismét "feléledtek", és fürgévé váltak.

A megfigyelés egyrészt a madarak miatt érdekes, másfelől viszont érdekes tapasztalatokat adhat azon tudósok számára is, akik igyekeznek kitalálni, miként lehetne eljuttatni az űrhajósokat például a Marsra.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos hírekkel is szolgáló Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.