Tech hvg.hu 2020. december. 21. 15:33

A Facebooknál nem teszik kötelezővé a vakcinát, oltás nélkül is lehet dolgozni

Több vállalat is azután engedi vissza az irodai dolgozókat az otthoni munkavégzésből, ha azok beoltották magukat a koronavírus ellen. A Facebooknál nincs ilyen elvárás.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

A Facebook egyetlen munkatársának sem teszi kötelezővé a koronavírus-oltást, anélkül is vissza lehet térni az irodai munkavégzéshez, ha majd a körülmények ezt engedik – mondta Mark Zuckerberg, a közösségi oldal első embere egy, az alkalmazottaknak tartott online bejelentkezéskor.

A Business Standard szerint sok amerikai cég csak azokat a munkatársakat engedi bentről, vagyis az irodából dolgozni, akik már megkapták vagy jelentkeztek a vírus ellen fejlesztett oltás egyikére. Több vállalatnál ennél is szigorúbban állnak a kérdéshez: aki nincs beoltva, nem mehet a kollégái közelébe.

A Facebook 2021 júliusában tervezi újranyitni amerikai irodáit, addig minden munkatárs távolról, jellemzően otthonról látja el a feladatait. A más cégeknél látott ügymenet azonban tanácstalanságot okozott a Facebook dolgozóinál, mivel a cég – Zuckerberg bejelentkezéséig – semmit nem közölt arról, esetleg náluk is hasonló szabályt léptetnek életbe.

A Facebook jelenleg 50 ezer embert foglalkoztat távmunkában, de az államoknak azon részén, ahol a járványhelyzet ezt engedi, a munkatársak irodájukból is dolgozhatnak. A nagy visszatérés azonban még várat magára. A cég közben több olyan protokollt is kidolgozott, melyekkel szerintük megelőzhetővé válik, hogy egy dolgozó megfertőződjön. Ezen szabályok közé tartozik, hogy a munkaállomásokat távolabbra rakják egymástól, és maszkot kell hordani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról