Tech hvg.hu 2020. szeptember. 18. 16:03

Elkészült az első gombakoporsó, komposztálódik benne a holttest

Egy holland feltaláló készítette el az újfajta koporsót, melynek fő alkotóeleme a gombászok által jól ismert micélium. A találmány előnye, hogy a hagyományos koporsónál sokkal rövidebb idő alatt válik eggyé a természettel.

Elkészült a világ első gombakoporsója, nem fából, hanem a gomba testét alkotó micéliumból áll össze – tudósít az AFP hírügynökség. A hagyományos fakoporsók 10 év alatt tűnnek el, ami nagy terhet jelent a természetnek. A gombakoporsók viszont pár hét alatt lebomlanak, így aztán a bennük lévő elhunyt komposztálódása is hamarabb kezdődhet.

A találmányt a Delfti Műszaki Egyetem munkatársa, Bob Hendrikx tervezte. A férfi egy startupot is indított, hogy a jövőben bárki igénybe vehesse a gombakoporsós temetést, ha úgy dönt, hogy testét mielőbb a természetnek ajándékozná. A gombakoporsók ugyanis nemcsak gyorsabban bomlanak le, a talajt is táplálják. A gombaládák abban is eltérnek a fából készültektől, hogy sokkal világosabbak, illetve egy puha mohaszőnyeg is található bennük.

Hendrikx szerint eddig egy ember igényelte a különleges temetést: egy 82 esztendős asszonyt helyeztek el egy gombakoporsóban, aki a számítások alapján 2-3 év alatt válik eggyé a természettel. A világ első ilyen szertartását Hollandiában tartották. Egy gombakoporsó költsége 1250 euró, vagyis nagyjából 451 ezer forint.

Egy koporsót pár nap alatt állít össze a startup, de ennek nagy része teljesen önműködő: a startup ugyanis csak egymáshoz illeszti az elemeket, melyek ezután maguktól megszilárdulnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról