Tech hvg.hu 2020. szeptember. 13. 18:40

Egy nap alatt két rakétateszt is befuccsolt (videók)

Egy kaliforniai startup háromszor akarta megkerülni a Földet egy tizenkét méteres rakétával, a kínaiak pedig egy műholdat próbáltak pályára állítani.

Nem sokkal kilövés után megszakadt a kapcsolat az Astra amerikai startup rakétájával, amely letért a pályájáról, földbe csapódott és felrobbant - közölte a Twitteren az Astra. Az űrutazásban utazó kaliforniai startupnak ez volt az első orbitális (Föld körüli) tesztrepülése: egy kétfokozatú, 12 méter magas rakétát (Rocket 3.1) lőttek fel az alaszkai Pacific állomásról szombaton. Maga a kilövés sikeres volt:

... mígnem az első fokozat eddig tisztázatlan okokból kigyulladt. Valószínűleg az irányítórendszer hibásodott meg, ezért a rakéta letért a kijelölt pályájáról, ami miatt pedig a biztonsági rendszer leállította a hajtóművet - írta a Space.com szakportál.

A hasonló kudarcok nem ritkák a kezdeti rakétakísérleteknél (a SpaceX orbitális rakétájának is csak negyedszerre sikerült pályára állnia), sőt a hasonló incidensekből sok tapasztalatot gyűjthetnek össze a tudósok. A mostani tesztnek is "csak" annyi lett volna a célja, hogy beinduljon az első fokozat, méghozzá úgy, hogy a rakéta háromszor meg tudja kerülje a Földet.

Ha az Astra további tesztjei ennél sikeresebbek lesznek, akkor a startup tervei szerint olcsóbbá tehetik a kisméretű műholdak pályára állítását. A cég 500 kilométeres pályamagasságra kínál fuvarokat, 50-150 kilós szatellitek számára. Az Astra erre a célra 12 millió dollárt nyert a DARPA - az amerikai hadsereg fejlesztési ügynöksége - pályázatán.

Robbanás a Góbi-sivatagban

Az Astra rakétájához hasonlóan végezte - ráadásul ugyanazon a napon - a kínai Kuaizhou-1A kódjelű küldetés - írta a Spacenews. A Góbi-sivatagból fellőtt rakéta szintén műholda(ka)t szállít, csakhogy ez már "éles" küldetés lett volna, így a rakétával együtt egy értékes, rendkívül nagyfelbontású kamerákkal ellátott Jilin-1 műhold is megsemmisült.

Azt egyelőre nem közölte a kínai űrügynökség, hogy mi okozhatta a hibát. A 3 fokozatú rakéta egyébként jóval nagyobb, mint az Astráé, 200 kilós terhet képes 700 kilométeres, Nap-szinkron pályára állítanil.

Kína esetében egyébként aránylag ritkák a hasonló kudarcok: idén már 26 kilövésük volt, és csak 4 volt kudarc, a Kuaizhou-küldetés 10 kilövéséből pedig ez volt az egyetlen, ami balul sült el.

Ha máskor is értesülne űrkutatási híreinkről, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Hírek a koronavírus-járvány második hullámáról