Tech hvg.hu 2020. szeptember. 04. 15:35

Megtalálták az Iszlám Állam eddigi legnagyobb propagandaanyagát az interneten

Hónapokon át figyelte a brit Institute for Strategic Dialogue nevű kutatóintézet azt az adatbázist, amelyet az Iszlám Állam nevű terrorszervezet propagandistái állítottak össze követőik számára. A szakemberek szerint nagyon nehéz lenne törölni az anyagokat.

Az eddigi legnagyobb, az Iszlám Állam (IÁ) által használt propagandaanyagra bukkant nemrég az interneten az Institute for Strategic Dialogue (ISD) nevű brit kutatóintézet. A digitális könyvtárnak, amelyben ezeket tárolták, több mint 90 ezer eleme van, havonta pedig több mint 10 ezer egyedi látogatóval rendelkezik – derült ki a BBC beszámolójából.

[Az Iszlám Állam egyre nagyobb gondot okoz a Facebooknak]

A szakemberek szerint a most megtalált anyag lehetőséget nyújt arra, hogy folyamatosan újra és újra feltöltsék a terroristák azokat a tartalmakat, amelyeket korábban például a Facebook, a Twitter vagy a Google eltávolítottak. Az ISD szerint nehezíti az adatbázis törlését, hogy a fent említett 90 ezer elemet nem egy helyen tárolják.

Az ISD szakemberei azután fedezték fel az online tárhely(ek)et, hogy 2019 őszén az amerikai katonák rajtaütésekor Abu Bakr al-Bagdadi felrobbantotta magát. Nem sokkal később – valószínűleg toborzóanyagként – egy rövid hivatkozás tűnt fel azokban a bejegyzésekben a közösségi oldalakon, amelyek az Iszlám Államot támogatták. Ez a hivatkozás vezetett az említett tárhelyekre, ahol kilenc különböző nyelven találtak rá a propagandaanyagra. Ezekben olyan támadások részleteit is el lehetett olvasni, mint a 2001. szeptember 11-én az amerikai Világkereskedelmi Központ ellen elkövetett merényletét.

A kutatók hónapokon át figyelték és vizsgálták a Caliphate Cache névre keresztelt könyvtárat, valamint azt, hogy kik látogatják. Bár ennek törlésével nem tűnnének el a propagandaanyagok, a semlegesítésével nehezebb helyzetbe kerülne az Iszlám Állam gépezete.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Nagy Gábor 2021. február. 28. 16:00

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

A nevetségességből hosszú és nehéz út vezetett a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szervezetének ahhoz, hogy őket, és az általuk filmes és tévés produkcióknak kiosztott Golden Globe-díjat is komolyan vegyék. Ezért nem hiányzott nekik, hogy a mai online gálára időzítve a pénzügyeiket firtatta egy tényfeltáró riport. Arra is emlékeztettek, hogy még a 87 tag névsora sem ismert, azt viszont tudni, hogy egyedüli magyarként köztük van Návai Anikó.