Tech Balogh Csaba 2020. augusztus. 31. 00:18

A vírus miatt az ELTE TTK megtiltotta az összes előadás és szeminárium jelenléti megtartását

Balogh Csaba
Szerzőnk Balogh Csaba

Lőttek az úgynevezett hibrid oktatási rend bevezetésének az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán, miután a járványhelyzet sokkal gyorsabban romlik, mint azt a kari vezetés remélte. A dékán minden előadás és szeminárium jelenléti megtartását betiltotta a karon. Az online nehezen kivitelezhető labor- és terepgyakorlatok egyelőre megtarthatók hagyományos formában.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Az elmúlt napokban gyorsan emelkedett az új fertőzöttek száma, vasárnap reggel már 292 főt számlált a napi mutató, ami nemcsak önmagában sok, hanem a megelőző napok 91-132-158 fős adatsorához képest is kiugró emelkedést mutat. A közoktatásért felelős Kásler Miklós ezzel együtt még vasárnap reggel is arról beszélt, hogy a járványügyi szabályok szigorú betartása mellett hagyományos módon indulhat a tanévkezdés, és az ország felsőoktatási intézményei is csak a nagylétszamú előadások online-osításában gondolkodnak, a pár tucat hallgatóval működő órákon inkább maszkkal és fertőtlenítővel védekeznének.

[Merkely: Százezrek külföldön nyaraltak, ezért kezdődött hamarabb a második hullám]

Az ELTE TTK vasárnap este kiadott tájékoztatója fontos szempontokat vet fel. "A még néhány nappal ezelőtt is érvényes helyzethez képest jelentősen megugrott annak a veszélye, hogy a jelenléti oktatás – még az eredetileg tervezett, korlátozott formában is – az egyetemen terjedő fertőzési láncokhoz vezet. Ez a kockázat elérte azt a szintet, amit nem tartunk elfogadhatónak, kollégáink és hallgatóink egészségének védelme érdekében" – olvasható a Kacskovics Imre dékán által aláírt közleményben.

Egyetemisták és egyetemi gócpontok

A szöveg kiemeli, a karvezetés értesülései szerint "az elmúlt napok fertőzési hulláma nagyon magas arányban érinti az egyetemi hallgatók korosztályát, számos fertőzési góc egyetemi (nem ELTE!) szervezésű rendezvényhez, illetve jelentős részben fiatalok által látogatott szórakozóhelyekhez köthető". Ezért, az elmúlt napok emelkedő fertőzési esetszámait látva, az ELTE TTK dékáni vezetése úgy határozott, hogy létszámtól függetlenül

azonnali hatállyal megtiltja valamennyi előadás és szemináriumi gyakorlat jelenléti formában történő megtartását.

A határozat szerint ezeket az óratípusokat augusztus 31-től távolléti (online) formában kell oktatni. Jelenléti formában a laborgyakorlat, szakmai gyakorlat és terepgyakorlat típusú tárgyak oktatása folytatható, az indoklás szerint azért, mert ezeknél a tananyag elsajátításához különösen fontos a jelenléti oktatás.

Az intézmény vezetése a következő napokban tekinti át, hogy az új helyzetnek megfelelően át kell-e alakítani a tanrendet.

Egy napokban publikált brit kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gyerekek és a fiatalok körében sokkal kisebb a valószínűsége a súlyos koronavírus-megbetegedésnek, mint a felnőtteknél, ezért "a szülők megnyugodhatnak, hogy gyerekeik nincsenek veszélyben, ha visszatérnek az iskolába". Ám ebbe a kutatásba egyrészt csak 19 év alattiakat – tehát óriási többségben középiskolásokat – vontak be, másrészt a tudósok azt nem vizsgálták, hogy esetleges vírushordozóként milyen hatással vannak a fiatalok családjukra és a társadalom egészére értett járványhelyzetre.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Élet+Stílus Vándor Éva 2021. március. 08. 09:35

Harry és Meghan: ez a bosszú inkább keserű volt, mint édes

Harry herceg és Meghan Markle Oprah Winfrey-nek adott interjúja több címlapra kívánkozó állítással is szolgált, és a maga jól megkomponált nyersességében engedett betekintést egy diszfunkcionális család életébe. A Buckingham-palotában nem lesznek boldogok.