Tech hvg.hu 2020. június. 09. 08:03

Van otthon légkondi? Nézzen csak rá a villanyszámlájára

Egy légkondicionáló eszi az áramot, most pedig azt is számszerűsítették, mennyire.

Jelentősen, 42 százalékkal növeli egy átlagos lakás villanyóra-fogyasztását a légkondicionáló, mint ott, ahol nincs beszerelve ilyesmi. A témában végzett kutatás eredményét az Economic Modelling című tudományos lap közölte.

Az, hogy a légkondik sok áramot fogyasztanak, eddig is ismert volt, ám az olasz Ca' Foscari Egyetem tudósai most számszerűsítették, pontosan milyen értékről beszélhetünk. Arra jutottak, hogy míg a korábbi számításokban 11 százalékos eltérést becsültek a légkondival és az ezzel nem rendelkező lakások áramszámlái közt, a valóság ennél sokkal rosszabb: a hűtő/fűtő berendezések miatt ugyanis akár 42 százalékkal lehet több a háztartások áramszámlája. A konkrét fogyasztás természetesen függ például az adott modell energiahatékonyságától is.

A tanulmány szerzői egy nyolc országban (Ausztrália, Kanada, Franciaország, Japán, Hollandia, Spanyolország, Svédország és Svájc) végzett kutatás után jutottak erre a következtetésre, amikor összesen 3615 háztartás költségeit elemezték. Az érték ellenőrzésében a NASA saját éghajlatadataival segített a kutatóknak.

[Csináljon magának klímát: 10 ezer forintból kihozhatja ezt a házi készítésű légkondit]

A tudósok szerint a helyzet a jövőben változni – romlani – fog, hiszen a klímaváltozásból következő hőhullámok miatt valószínűsíthető, hogy a légkondik többet működnek majd, mint azelőtt. Ennek eredménye pedig ugyanúgy meg fog mutatkozni az áramszámlán. E viszonylag szokatlan tényező okán pedig egyre többen ismerkednek majd meg azzal az új keletű kifejezéssel, amit energiaszegénységnek nevezünk. Ez alatt azt értjük, amikor egy háztartás nem képes megfizetni a fűtés vagy az alapvető energiaszolgáltatások olyan szintjét, mely elegendő a normális életminőséghez.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés