Tech hvg.hu 2020. április. 20. 12:03

A légkondicionáló miatt lettek koronavírusosak egy kantoni étterem vendégei

A háromszintes étteremnek csak azon a részén történt fertőzés, ahol a légkondicionáló légárama is van. A kutatók azt gyanítják, hogy a berendezés apró nyálcseppeket szórt szét.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Három család tagjai közül többen is koronavírusosak lettek, miután egy kantoni étteremben jártak. A látogatás január 24-re nyúlik vissza, ám a vonatkozó kutatás eredményeit csak most közölte a kínai közegészségügyi intézet (Chinese Center for Disease Control and Prevention), illetve az amerikai járványügyi központ is publikálta azt.

A három család egyike a fertőzés epicentrumának nevezett Vuhanból érkezett; őket A-val jelölték a kutatási eredmények mellé kiadott ábrán. A vizsgálat szerint a Vuhanból érkezett család 53 percet töltött egy légtérben a B-vel, és 73-at a C jelűvel. A fordulat másnap következett, amikor a vuhani csapat egyike olyan rosszul lett (lázas volt és köhögött), hogy azonnal orvoshoz kellett fordulnia. Két héten belül, február 5-re további kilencen betegedtek meg a három család közül,

mindannyian a koronavírus miatt.

Bár a többszintes étteremben (három emeletről van szó) aznap összesen 91 vendég tartózkodott, az első rosszul lett betegen, illetve a kilenc további fertőzötten kívül senki más nem kapta el a kórt. A tudósok ezt ezzel magyarázták, hogy csak az érintettek ültek a légkondicionáló légáramában. Még a fertőzöttekéhez közel eső E és F asztalok vendégei sem kapták el a kórt, mert azok is kívül voltak az áramlaton.

A tudósok megállapították azt is, hogy az asztalok közti, több mint egyméteres távolság miatt több mint valószínű, hogy a légkondicionáló erős fújása juttatta el a vírust egyik asztaltól a másikig, méghozzá nyálcseppekben. Ezekben ugyanis ugyanúgy benne lehet a kórokozó. Ettől függetlenül nem zárják ki annak lehetőségét sem, hogy a légáramlat által közvetlenül ért vendégek (a gócpont A1-es vendég, valamint a B1 és C1-es páciensek) adták tovább a betegséget családon belül. A tudósok ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy a kutatás végleges változata még nem készült el.

Az étteremben aznap megfordult vendégek, illetve a felszolgálók közül 73-an kéthetes karanténba kerültek, de ez idő alatt egyikük sem mutatott tüneteket, valamint az elvégzett tesztek alapján sem fertőzte meg őket a koronavírus.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Csatlós Hanna 2020. október. 01. 19:46

A vörösiszap-katasztrófa az egyik közösséget szétzilálta, a másikat megerősítette

Magyarországon első alkalommal került sor egy ipari-természeti katasztrófa hosszú távú hatásainak komplex kutatására. Pszichológus, kommunikációkutató, lelkipásztor és szociológusok bevonásával vizsgálták meg, hogy tíz évvel a vörösiszapömlés után milyen állapotban van a három érintett település, Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely lakossága. A kutatás a koronavírus-járvány hosszútávú kezelésére vonatkozóan is fontos következtetéseket tartogat.