Svájci kutatók nemrég úgynevezett irizáló édességet mutattak be, amelyet most egy sütni-főzni szerető embernek is sikerült előállítania.
A diffrakciónak nevezett eljárás segítségével lényegében színváltoztatós csokoládét sikerült készítenie egy Samy Kamkar nevű férfinak. A sütni-főzni szerető, egyébként informatikusként dolgozó Kamkar a nyalánkság elkészítéséhez nem használt adalékanyagot és nem is vonta be semmivel a különleges csokit.
I’m finally getting some decent results producing 100%-edible iridescent tempered chocolate. The colors are from the chocolate (not any ingredient or coating) diffracting light after being forcefully molded onto a diffraction grating in vacuum. pic.twitter.com/6wpbsIKh5C
— Samy Kamkar (@samykamkar) May 9, 2020
A férfit elmondása szerint zürichi kutatók ugyanilyen eredménye inspirálta, akik néhány hónapja szintén irizáló édességet gyártottak. A kutatók sem alkalmaztak speciális receptet. A változó színeket egy különleges minta segítségével helyezték a csokikockákra, amely a fény megtörésével láthatóvá tesz bizonyos színeket az édesség felületén.
Kamkar a New York Times cikke szerint először cukorkán akarta elérni ezt az eredményt, de rájött, hogy az túl egyszerű lenne. Az édesség kitalálója szerint nyugodt szívvel fogyasztható, az íze semmiben sem tér el a rendes csokiktól.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.