Tech MTI / hvg.hu 2019. július. 16. 19:03

Olvad az Északi-sark, és ez nagy baj

Évente 2,2 milliméterrel emelkedik a tengerszint az Északi-sarkvidék térségében a klímaváltozás és az abból következő jégolvadás miatt – derítette ki egy német–dán kutatócsoport műholdas mérések alapján.

Az óceánok vízszintje általánosan emelkedik a klímaváltozás hatására, regionális szinten azonban szélsőséges különbségek tapasztalhatók. Az Északi-sarkvidéken a vízszint átlagosan 2,2 milliméterrel emelkedik évente, ezzel a nagyjából három milliméteres globális átlag alatt marad a mértéke – közölte a kutatócsoport a Remote Sensing című szaklapban.

A Müncheni Műszaki Egyetem (TUM) és a Dán Műszaki Egyetem (DTU) kutatói szerint Grönland partjainál ugyanakkor csökken a tengerszint, egyes részeken évente öt milliméterrel is. Grönlandtól, Kanadától és Alaszkától északra az úgynevezett Beaufort-vízkörzésen belül ellenben 22 év alatt több mint 10 centiméternyit emelkedett a víz.

[Ha azt hiszi, hogy a klímaváltozás csak mese, nézze meg ezt a fotót – csak előtte üljön le]

A tudósok kifejlesztettek egy algoritmust, amellyel különböző műholdak 1,5 milliárd radarmérését elemezték. A tanulmány a valaha megalkotott legteljesebb és legpontosabb áttekintést adja a Jeges-tenger szintjének 1996 és 2018 közötti változásairól.

"Az Északi-sarkvidék a klímaváltozás gócpontja. A növekvő hőmérséklet hatására Grönland gleccserei visszahúzódnak, ezzel együtt olvad a tengerjég. Évente több milliárd liter olvadékvíz jut így az óceánba" – mondta Florian Seitz, a TUM geodéziai kutatóintézetének munkatársa.

A hatalmas mennyiségű édesvíz nemcsak megemeli a vízszintet, hanem a tengeri áramlatok világszintű rendszerét és ezzel a klímát is megváltoztatja.

[2050-re úgy megváltozik a klímánk, hogy visszasírjuk majd a régi időket]

A Beaufort-vízkörzésen belüli szélsőségesen nagy emelkedés hátterében egyrészt az ott összegyűlő, sóban szegény olvadékvíz, másrészt egy állandó keleti szél áll, amely megakadályozza, hogy a víz keveredjen más tengeri áramlatokkal és ezáltal kiegyenlítődjön a tengerszint.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.