Tech hvg.hu 2018. június. 25. 20:03

Lopott kódokat használtak egy izgalmas mobiljátékhoz, egy hiba azonban lebuktatta őket

Érthető, hogy az HBO borzongató témájú, a sci-fi és a western elemeit vegyítő Westworld sorozata a mobiljátékok fejlesztőit is megihlette. Kár, hogy – állítólag – lopott tollakkal ékeskedtek. Be is perelték őket.

Pert indított a napokban a Bethesda Softworks a Warner Bros. és a Behaviour ellen. A marylandi illetékes bíróság elé terjesztett beadvány „lopással” vádolja az alpereseket: a Bethesda szerint a játékmenet, a stílus, a különféle funkciók és animációk rendkívül hasonlítanak a 2015-ben megjelent Fallout Shelterében találhatókra.

Bár a pert közvetlenül azután indították, hogy megjelent a Westworld nemzetközi kiadása a Google Play Store-ban és az App Stroe-ban, a peres felek vélhetően már korábban felvették a kapcsolatot egymással. Mivel az Egyesült Államok jogszabályai nem teszik lehetővé a teljes játékmenet szerzői joggal való levédését, a Bethesda most azt próbálja bizonyítani, hogy a Behaviour illegálisan használta a Fallout Shelternél létrehozott kódokat. Amúgy ezekhez könnyen hozzá is férhetett, mivel a Behaviour a Fallout fejlesztésén is dolgozott. Egy, a kamerát érintő hibára is felhívják a figyelmet (ez a Westworld játék indítása után jelenik meg), és állítólag ugyanez volt a probléma a Fallout Shelter egy korai változatában is (de azt a bugot azóta már kijavították).

A Bethesda nemcsak a kódra vonatkozó szerzői jogok megsértésével vádolja az alpereseket, hanem üzleti titkok nyilvánosságra hozatalával és szerződésszegéssel is. Komoly kártérítést követelnek. Az illetékes bíróság várhatóan a nyár folyamán veszi elő az ügyet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról