Tech 2016. március. 08. 18:44

Új kutatás: a fehér kenyér is okozhat tüdőrákot

Egy kutatás szerint a fehér kenyerek is növelhetik a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

Egy új kutatás szerint a magas glikémiás indexű szénhidrátok, mint a fehér kenyér, a kukoricapehely, vagy a puffasztott rizs emelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát - írja texasi kutatók tanulmányára hivatkozva a Daily Mail.

A lap szerint a tüdőrák által érintettek 12 százaléka a nem dohányzók köréből került ki, különösen őket érintheti ez a felfedezés.

A kutatás szerint ugyanis a cukorszintet gyorsan megemelő magas glikémiás indexű ételek a vércukor- és az inzulinszint megemelése mellett egy inzulinhoz hasonló fehérje szintjét is megemelik, erről pedig már korábban is kimutatták, hogy köze lehet a tüdőrákhoz.

A tudósok szerint a magas glikémiás indexű ételeket evőknél 49 százalékkal magasabb a tüdőrák kialakulásának kockázata, így az átállás a teljes kiőrlésű kenyerekre és tésztákra, illetve a zabpehelyre például segíthet a kockázat csökkentésében.

hvg360 Lőrincz Tamás 2025. január. 06. 06:30

A választás időpontjánál is fontosabb, telik-e osztogatásra a Fidesznek, miközben a kilátásoknál csak a közhangulat rosszabb

A Tiszának az előrehozott választás témájának napirenden tartása – ezzel együtt leginkább annak elkerülése – mellett a pártépítés lesz a legfőbb feladata 2025-ben, a Fidesznek pedig a gazdaság felpörgetése és saját táborának megtartása. Mi vár a magyar politikára és a választókra a most kezdődő évben?