Egy amerikai kutatás szerint a borok és sörök készítéséhez is szükséges élesztő génállományát lehet úgy alakítani, hogy ne legyünk az alkoholtól másnaposak.
Az Illinois-i Egyetem professzora, Yong-Su Jin egy olyan kutatásról számolt be egy mikrobiológiai szakoldalon, amely szerint a másnaposság miatt már nem is kell aggódnunk a jövőben, legalábbis ha megfelelő bort vagy sört iszunk. Az elkészítésükhöz szükséges élesztő génállományával kísérleteztek a kutatók, és egy olyan enzimet hoztak létre, amely a gének esetében – ahogy fogalmaznak – “késként” funkcionál.
Ez azt jelenti, hogy szétválaszthatók a génpárok anélkül, hogy automatikusan korrigálná az egyik gén a szétválasztással keletkező hibát. Így lehetett elérni, hogy például azok az anyagok, amelyek a másnaposságért felelősek, az erjesztés során ne jöjjenek létre, viszont abból, amely jót tesz szervezetünknek, akár tízszer több legyen, mint egy átlagos borban vagy sörben.
Azon már meg sem lepődünk, hogy a kedvező hatású anyag nem más, mint a rezveratrol, amelynek köszönhetően 1 pohár vörösbor elfogyasztása 1 óra edzéssel ér fel.