Tech MTI 2010. június. 01. 10:51

A rizsleves az ókori kínai építmények szilárdságának titka

A sűrű, ragacsos rizsleves az ókori kínai építmények szilárdságának titka - derítették ki kínai vegyészek, akik felfedezésükről az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában, az Accounts of Chemical Research legújabb számában számoltak be.

Pingcsien Csang és kollégái elemezték az ókori habarcsot. Mint kiderítették, a szokásos malterkomponenseken, így az oltott mészen kívül szerves anyagot, a keményítő egyik összetevőjét, amilopektint tartalmazott - olvasható a ScienceDaily oldalán.

Ez a malter, amelynek receptúráját 1500 éve találták fel, sokkal erősebben kötött és sokkal vízállóbbnak bizonyult, mint a csupán szervetlen anyagokból készült habarcs. Mint Pingcsien Csang megjegyezte, ez volt az ókor egyik legnagyobb technológiai vívmánya. A korabeli mesterek e technológia felhasználásával emelték a városfalakat, építették a pagodákat vagy a sírkamrákat, amelyek közül sok átvészelte az évezredeket, és ellenállt nemcsak a pusztító földrengéseknek, hanem még a modernkori buldózereknek is.

"Az elemzések bebizonyították, hogy az ókori habarcs speciális, szerves és szervetlen összetevőkből álló anyag. Az amilopektin inhibitorként, vagyis a vegyi folyamatokat gátló anyagként működött: kontrollálva a kalcium-karbonát kristályainak növekedését" - magyarázta a kínai vegyész.

A kutatók az ókori habarcs vegyi elemzésén túl maguk is készítettek antik maltert, az oltott mészhez különböző mennyiségű ragacsos rizslevest adagolva, majd vizsgálták az anyag tulajdonságait.

"A modellmalter tulajdonságait tesztelve kiderült, hogy a sűrű, ragacsos rizsleves segítségével sokkal stabilabb, nagyobb mechanikai szilárdságú malter állítható elő" - emelte ki Pingcsien Csang, hozzátéve, hogy az ókori recept szerint előállított malter sokkal alkalmasabb az antik építmények restaurálására, mint a modern kori habarcs.

Hirdetés
hvg360 Tiszai Balázs 2024. december. 18. 17:45

Úgy felforgatta a dubaji csoki a pisztáciapiacot, hogy a törököknek már a baklavára se telik

A trendi csoki egyik összetevője a pisztáciakrém, a TikTokról indult mánia pedig akkora keresletet korbácsolt neki, hogy az alapjául szolgáló magvak – amúgy épp csökkenőben lévő – ára meredeken nőni kezdett, nem kis részben a török piacon hirtelen megjelent spekulánsoknak köszönhetően. A pisztáciafarmerek örülnek, a török fogyasztók meg csak a fogukat szívják az új lendületet kapó élelmiszer-infláció miatt.