2009. május. 07. 11:05 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. május. 07. 11:44 Tech

Díjnyertes lett a hatezer kilométeres szaharai baktériumfal ötlete

Magnus Larsson, a londoni Architectural Association diákja szerint könnyű megoldást találni az elsivatagosodásra: hatezer kilométer hosszú, mesterségesen megerősített homokkő fal szükséges hozzá, ami a Szaharát ölelné körbe. Ötlete nem csupán grandiózus, hanem furcsa is - a sivatagi fal ugyanis talajbaktériumot hasznosítana - írja a BLDGBLOG építészeti blog.


A bacillus pasteurii talajbaktérium nem számít újdonságnak az építőmérnöki megoldások világában, hiszen  a Kaliforniai Egyetem davisi  laborjaiban már két éve bebizonyították: a baktérium által termelt kalcium-karbonát összetapasztja a homokszemcséket. A kutatók a homokot és a baktériumtenyészeteket oxigén és bizonyos tápanyagok segítségével szilárd homokkővé tudták változtatni.

© Magnus Larsson's Dune: Arenaceous Anti-Desertification Architecture

Ugyanezen megoldással dolgozott Magnus Larsson is, aki szerint a megerősített homokkőből hatezer kilométeres falat kellene a Szahara köré vonni - ezzel pedig el is nyerte a Holcim alapítvány Fenntartható Építkezés díját. Larsson nyilatkozata szerint azt reméli, egy nap bizonyos formába és mintába is tudná a homokszemcséket rendezni - olyan építményt kíván készíteni, ami folyamatosan változna hosszú évtizedeken vagy évszázadokon keresztül.

Az építészdiák úgy véli, a baktériumos homokkőfal mentén húzódó dűnék megoldást jelenthetnének több dologra is: vizet és árnyékot adnának, valamint növények és állatok védelmére is szolgálhatnának. A szabadjára engedett baktériumok által beindított biológiai reakciók 24 óra alatt végbemennének, magát a falat pedig egy hét alatt lakhatóvá lehetne tenni.
hvg360 Tiszai Balázs 2024. december. 18. 17:45

Úgy felforgatta a dubaji csoki a pisztáciapiacot, hogy a törököknek már a baklavára se telik

A trendi csoki egyik összetevője a pisztáciakrém, a TikTokról indult mánia pedig akkora keresletet korbácsolt neki, hogy az alapjául szolgáló magvak – amúgy épp csökkenőben lévő – ára meredeken nőni kezdett, nem kis részben a török piacon hirtelen megjelent spekulánsoknak köszönhetően. A pisztáciafarmerek örülnek, a török fogyasztók meg csak a fogukat szívják az új lendületet kapó élelmiszer-infláció miatt.