Nagyobbra nőnek a fák, mint negyven éve: remény a klíma számára?
Egy tudományos kutatás kimutatta, hogy a mai fák nagyobbra nőnek, ezáltal több szén-dioxidot tudnak feldolgozni, mint négy évtizeddel ezelőtt. A szakemberek szerint ezzel egy kis időt nyerhetünk, hogy megtaláljuk a választ a globális felmelegedés megfékezésére - írják a Nature című tudományos folyóiratban publikált kutatási eredményeiket értelmezve.
A University of Leeds kutatói tíz afrikai országban mérték meg mintegy 70 000 fa törzsének körméretét, majd ezeket összehasonlították egy, a hatvanas években készült kutatási anyaggal. Az eredmények szerint a fák átlagos mérete megnőtt, s hektáronként 0,6 tonnával több szén-dioxidot semlegesítenek, mint 40 évvel ezelőtt. Ez azért is lehet, mivel a klímaváltozást okozó gáz, a szén-dioxid koncentrációja koncentrációja jelentősen megnőtt – 1750-ben még 278 PPM (parts per million) volt a levegőben, ez a szám ma 380 PPM – így a növények is nagyobb mennyiségben tudják „fogyasztani” a fotoszintézis során, ezáltal jobban fejlődnek.
A növekvő fákkal időt nyerhetünk, de nem fogják megállítani a felmelegedést © Andersen Dávid |
„Kétség sem fér hozzá, a szén-dioxid szintjének emelkedése számos helyen jótékony hatással van a termények hozamára” – nyilatkozta a Daily Telegraphnak Partin Parry professzor, a Rothamsted Research brit agrártudományi intézet egyik vezető kutatója. „A probléma az, hogy az emberi működés miatt annyi szén-dioxidot bocsátunk ki, aminek a növények csak egy töredékét tudják megkötni.” A felmérések szerint ez a mennyiség mintegy 50 milliárd tonna évente.
A kutatók figyelmeztettek, hogy a felfedezés ne ringasson senkit hamis illúziókba. Hangsúlyozták, hogy bár a terményhozam növekedett, a szén-dixoid szintjének emelkedése egyéb hatásokkal is jár, amelyek ellensúlyozhatják ezt a pozitívumot. Ilyen például a felmelegedés és a szárazság, valamint az elsivatagosodás.
„Sok időt nem nyerünk ezzel, mivel egyre több szén-dioxiddal terheljük a környezetünket, de hasznos információ, mivel segíthet a meglévő erdők védelmezésében” – tette hozzá a New Scientist tudományos folyóirat munkatársa.