2009. március. 09. 15:55 MTI Utolsó frissítés: 2009. március. 09. 15:54 Tech

Amerika felfedezőjét Pedro Scottónak hívták

Kolumbusz Kristóf eredeti neve Pedro Scotto lehetett, felmenői pedig Skóciából származtak - állítja egy spanyol történész, akinek elméletét a spanyol ABC című napilap ismertette.

Alfonso Ensenat de Villalonga szerint a legendás tengerész kortársaitól származó leírások alapján Kolumbusznak vajmi kevés köze volt a róla fennmaradt képhez.

A történész szerint hamis az a közkeletű elmélet, miszerint a tengerész egy genovai posztótakács fia volt. Korabeli feljegyzések arra egednek következtetni, hogy a felfedező egy Scotto nevű kereskedő családból származott, és a Pedro nevet kapta a keresztségben. A Scotto név pedig arra utal, hogy a család Skóciából származott - állítja Villalonga, aki a genovai archívumokban és a spanyol nemzeti könyvtárban tanulmányozott dokumentumokat. Lucio Marineo Siculo, a katolikus királyok krónikása például Pedro Colombként, és nem Christophe Colombként említi Kolombuszt.

A történész szerint a skót származás a felfedező külsején is megmutatkozott. "Világos szemei voltak, és szeplős, és szőke hajú volt, akkor is, ha korán megőszült" - nyilatkozta a tudós az újságnak. A Kolumbusz nevet a későbbi felfedező vehette fel, aki fiatalon egy ideig a kalóz Vincenzo Colombo szolgálatában állt, és nem akarta kalóztevékenységével besározni családnevét.

Az 1451 és 1506 között élt felfedező származása a mai napig vitatott. A legelterjedtebb az a nézet, miszerint egy genovai takács családba született. Mások szerint azonban Galíciából, Katalóniából, Portugáliából vagy Korzikáról származott.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?