2007. augusztus. 05. 13:29 MTI Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 05. 11:37 Tech

A piszkos felhők is fokozzák a felmelegedést

A légszennyezés is felelős a globális felmelegedésért, legalább olyan mértékben, mint a széndioxid kibocsátása - állítják amerikai kutatók a bajor rádió internetes portálja szerint.

Az atmoszféra felmelegedéséért eddig főleg az üvegházhatást erősítő gázokat, elsősorban a széndioxidot okolták a tudósok. A kaliforniai Scripps Intézet kutatói az Ázsia déli részét beborító piszkos-barna felhőket vizsgálták. Ezek főleg az illegális erdőégetés nyomán keletkeznek. A tudósok tavaly márciusban 3 távirányított robotrepülőgépet indítottak az Indiai óceán fölé, ahol a száraz időszakban összegyűlnek a szennyezett légtömegek.

A napsugárzás hatását és az aeroszolok koncentrációját vizsgálva megállapították, hogy a hónap első felében ez csekély volt, a második felében viszont jelentősen emelkedett, az atmoszféra alsó rétegének hőmérséklete pedig 50 százalékkal nőtt. Ez elsősorban a levegőben lévő koromszemcsék miatt történt, mondják a kutatók.

Ez a vizsgálati eredmény ellentmond a korábbi feltételezéseknek, amelyek szerint az aeroszoloknak hűtő hatásuk van. A tudósok úgy gondolták, hogy a levegőben úszó szemcsék a napsugarakat részben visszaverik a világűrbe. A fekete koromszemcsék azonban elnyelik a sugarak egy részét, aminek az a hatása, hogy 1950 óta az atmoszféra alsó részében melegebb van, mint a felső régiókban. Ez lehet a magyarázat a Himalája magasabb részein lévő gleccserek gyors olvadására is, állítják a kutatók.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?