2007. július. 06. 12:42 techline.hu Utolsó frissítés: 2007. augusztus. 24. 08:17 Tech

Jönnek a gyümölcsmeghajtású autók

A gyümökcsökben lévő gyümölcscukor, vagyis fruktóz kiválóan alkalmas gépjárművek hajtására – állítják egy új kutatás eredményeire alapozva amerikai kutatók.

Az almában vagy narancsban lévő fruktóz sokkal több energiát tartalmaz, mint az etanol – írja a Nature című tudományos lap nyomán a BBC.

Mindezektől függetlenül egy brit tudós azt álítja, hogy mindenféle hulladéktermék – beleértve a plasztik szatyrot is – kiválóan használható biodízel üzemanyag-előállításra.

© sxc.hu
Politikusok mind az Európai Unióban, mind az Egyesült Államokban lelkesen üdvözölték a bioüzemanyaggal kapcsolatos kutatási eredményeket, melyek révén jelentősen csökkenthető a széndioxid kibocsátás és az olajimporttól való függés is. Most azonban ezt is überelni látszik a tudomány.

A biodízel ellenzői szerint ez vészesen emelheti az élelmiszerárakat, így például a pálmaolajból készülő etanol és a kukoricából gyártott biodízel felviszi a termények árát és veszélyezeti a világ élelmiszerellátását.

Erre reagálva tette közzé a University of Wisconsin-Madison azt az elképzelését, hogy egyszerű gyümölcscukorból is kiváló üzermanyag készíthető, melynek bevetése ráadásul számos előnnyel jár az etanollal szemben.

A dimetil-furán nevű vegyületnek köszönhetően 40 százalékkal több energia nyerhető ki a gyümölcsbenzinből, mint az etanolból, ráaádul nehezebben is párolog el. A kutatók szerint a gyümölcsökből és növényekből közvetlenül is kinyerhető az energia de glükózból is előállítható.

Az új ötlet környezetre gyakorolt hatásáról további vizsgálatok szükségesek. Ha azonban ezen a teületen sem bizonyul rosszabbnak a gyümölcsbenzin, akkor komoly előnyre tehet szert ez a megoldás, leginkább versenyképes gyártási ára miatt, mely a biomassza előállítás tizedéért is megvalósítható. Midnennek a tetejébe, nem csak autók, de középtávon akár repülőgépek és számos egyéb jármű meghajtására is alkalmassá válhat - teszi hozzá Jeremy Tomkinson a brit National Non-Food Crops Centre tudósa.