Milyen lesz a MARS-menü?
Tizenegy fogás – ennyiből válogathatnak majd a Marsra utazók. Az űrrepülések résztvevői számára sztárszakácsok állították össze a legpraktikusabb étkeket, melyeket az Európai Űrügynökség is jóváhagyott.
Francia mesterszakácsok már most, két évtizeddel az első lehetséges Mars-utazás előtt, azon dolgoznak, hogy miből állhat majd a lehetőleg ízletes menü az űrhajósok számára, akik a vörös bolygóra és más távoli égitestekre utaznak.
Két vezető vendéglátó-ipari cég, egyikük az Alain Ducasse sztárszakács vezette ADF már össze is állította azt a tizenegy fogást, amelyet a majdani hosszú távú űrrepülések résztvevői fogyaszthatnak majd - közölte hétfőn Párizsban az Európai Űrügynökség (ESA).
Az űrséfekre igen nehéz kihívás várt, mivel az ESA kénytelen volt egészen pontos előírásokat kidolgozni az ételreceptek összeállításához. A világűrben való igen hosszú tartózkodás csak kilenc olyan alapanyagból állhat, amelyet a Marson, vagy másutt létesítendő kolóniák üvegházaiban lehet majd termelni.
Az űrutazók menüje alapvetően rizsből, hagymából, paradicsomból, szójából, burgonyából, fejes salátából, spenótból és búzából áll majd, s ezt egészíti ki a spirulina nevű, édesvízi, kékesszöld alga, amely jól fedezi a különleges körülmények között tartózkodó emberek meglehetősen magas energiaszükségletét.
Készételek esten Mars-kenyér zöld paradicsomból készült lekvárral szerepelhetne például az asztronauták étlapján, hozzá egy kis spirulina algával ízesített gnochi, vagy burgonyával és paradicsommal töltött hasé.
Christophe Lasseur, a biológiai életfeltételek biztosításával foglalkozó ESA-koordinátor elmondta: kezdettől fogva arra törekednek, hogy a Mars-utazás jellegű expedíciókban részt vevő asztronauták tápanyagainak negyven százalékát helyben állítsák elő, annál is inkább, mert ha ehhez elegendő növényt tudnak termeszteni a helyszínen, akkor ez jelentős mennyiségű oxigént és vizet is jelent az űrhajósok számára.
Napjainkban és bizonyára még egy jó darabig az űrhajók a Földről viszik magukkal a teljes élelmiszer-szükségletet. Ám ez a hosszabb utazásoknál lehetetlen lesz. Bizonyos adalékanyagokat, fűszereket azonban mindig kénytelenek lesznek magukkal vinni a Földről, legalábbis a tudomány mai állása szerint: más, helyben elő nem állítható zöldségeket, fűszereket, olajat, vajat, sót, borsot és cukrot. A Földtől évekig távol lévő emberek számára ugyanis az ízletes ételek lelki támaszt is jelentenek.
Az ESA már elkezdte kutatni, mit is lehet megtermeszteni majd a Marson. A részletek kidolgozására azonban még legalább két évtizede van - annál előbb nem lehet a Marsra vezető űrutazásra számítani.