Sport hvg.hu 2020. szeptember. 11. 13:05

Csányi Sándor nem tartja kockázatosnak a Szuperkupa-meccset

Az MLSZ elnöke szerint járványügyi szempontból nem veszélyes, hogy sok szurkoló lesz együtt a Puskás Arénában.

A Bayern München és a Sevilla szeptember 24-i, Európai Szuperkupa-mérkőzését összesen nagyjából húszezer szurkoló figyelheti majd a budapesti Puskás Arénában, de a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) elnöke szerint ebben nincs kockázat.

Csányi Sándor az M4 Sportnak azt mondta, hogy az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) figyelemmel kíséri az aktuális járványügyi helyzetet, és összességében nagy problémát nem lát, a külföldi szurkolók – a két csapat összesen 7500 drukkere – érvényes koronavírusteszttel érkezik az országba, a találkozó előtt mindenkinek ellenőrzik majd a testhőmérsékletét, és a távolságtartásra is odafigyelnek.

Én nem gondolom azt, hogy szignifikáns veszélyt jelentenének az érkező vendégek”

– mondta Csányi.

Augusztus 29-én Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályát vezető főorvosa úgy fogalmazott, hogy a döntőre nézőket beengedni „kicsit meredek dolog”, de az előírások betartásával sikerülhet elkerülni a fertőzés terjedését a nézők körében. Azon a napon 158 újonnan igazolt fertőzést jelentett a járványról tájékoztató kormányzati honlap. Azóta ennél csupán egy alkalommal, szeptember 1-jén adtak hírt kevesebb fertőzöttről. A pénteki bejelentés szerint az elmúlt napon 718 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót.

A héten az is kiderült, hogy 500 belépőt különítenek el magyar egészségügyi dolgozók számára a mérkőzésre, hogy ezzel is megköszönjék az elmúlt hónapokban végzett önfeláldozó munkájukat.

A kormány korábban – részben a meccsre való tekintettel – módosította a Magyarországra való belépés követelményeit. Az UEFA tájékoztatója szerint az érkezőknek

  • kötelező egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük,
  • be kell mutatniuk a mérkőzésre szóló jegyüket,
  • valamint egy angol vagy magyar nyelvű negatív PCR-tesztet, amely a határátlépést megelőző 3 napon belül készült.

Azt is jelezték, hogy a Szuperkupára érkező szurkolók legfeljebb 72 órát tartózkodhatnak Magyarországon.

Az UEFA döntése értelmében ezen kívül az összes nemzetközi meccset zárt kapuk mögött kell megtartani. A szövetség a találkozót afféle tesztnek szánja: ha a szervezők és a bevezetett intézkedések jól vizsgáznak, akkor esetleg megkezdődhet a nézők visszatérése a lelátókra.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.