Shake life-style.hu 2011. január. 20. 11:05

Biztonságos napozás - hogyan barnuljunk evéssel?

Összesen 40 önként jelentkező fiatalnak színes fényképeket mutattak a kísérlet során.

Összesen 40 önként jelentkező fiatalnak színes fényképeket mutattak a kísérlet során. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a képen látható személyek a vizsgálati alanyok szerint mennyire szépek, mennyire vonzó bőrük színe, és mennyire látszanak egészségesnek. Az önkéntesek nem tudták, hogy a fotókon szereplők egy része már legalább két hónapja naponta fogyasztott bőséges mennyiségben sárgarépát, paradicsomot, barackot és mangót, sárgadinnyét és szilvát, tehát olyan zöldségeket és gyümölcsöket, amelyekben sok a karotenoid.

A bio szolárium

A karotenoidok igen erélyes antioxidánsok. Jelentőségük abban áll, hogy a szervezetet megviselő stresszhelyzetek az erekben, de más területeken is oxidálják a szöveteket, ám ezt a káros folyamatot az antioxidánsok megakadályozzák. A karoteinoidok egyben a zöldségek és gyümölcsök színét adják, miként az emberi szervezet egészséges működéséhez is alapvetően fontosak. Aki sok zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, annak bőrszíne aranyló-barnássá válik.

Az arcképeket szemlélő vizsgálati személyek szebbnek és egészségesebbnek ítélték meg a sok karotenoidot fogyasztókat. Annak tudatosítása a fiatalokban, hogy az így kialakuló bőrszín és árnyalat vonzóbb, mint a napozással szerzett vagy a szolárium hatására megjelenő bronzos szín, a betegségek megelőzése szempontjából nagy előrelépés volna. Az angol kutatók leírásuk szerint a bőrszín ilyen jellegű változását Afrika területéről származókon is megfigyelték, bár a bőr felszínének ilyen sárgás-aranyló átalakulását nem könnyű elképzelni.

A felmérés eredményeit az Evolution and Human Behaviour folyóirat közölték.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.